krugla-masa

В тестовете на Международната програма за оценяване на постиженията на учениците (PISA) ще бъдат включени задачи за проверка на способността за различаване на фалшивите новини от истинските.

Учениците в средните училища трябва да бъдат обучавани как да разпознават фалшивите новини в интернет, предлага директорът на департамента по образование в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) Андреас Шлайхер. Предвижда се въпроси, свързани с уменията за критична оценка на информацията, скоро да бъдат включени в тестовете на организацията, на които се явяват ученици от няколко десетки страни, предаде Би Би Си.

В ерата на цифровите технологии учениците трябва да придобият навици за критично мислене, да могат за анализират информацията, която получават от новинарските емисии и социалните мрежи, категоричен е Шлайхер. В условия, при които потребителите на социалните мрежи получават през тях само гледни точки, които са близки до собствените им възгледи, училището трябва да предоставя поле за сблъсък на различни позиции.

“Много е важно да различават фалшивите новини, да знаят, че има такива и че ако някъде нещо е написано, не е задължително то да е истина. Да са наясно, че трябва да задават въпроси и да мислят критично.” – посочва Андреас Шлайхер.

Мониторинговите изследвания на PISA позволяват да се анализират и сравнят промените в образователните системи в различни страни и да се оцени ефективността на стратегическите решения в сферата на образованието. В интернет отдавна се разпространяват фалшиви новини, но през 2016 година проблемът се прояви с особена острота при използването на дезинформация в кампанията за президентските избори в САЩ – в полза на кандидата на републиканците Доналд Тръмп.

В мрежата бяха пускани лъжливи съобщения, че кандидатката на демократите Хилари Клинтън е продавала оръжие на радикални ислямисти, както и измислици, че папата е подкрепил Тръмп. Тези фалшиви информации се приемаха с доверие от много потребители на социалните мрежи, имаха многобройни прочитания, лайкове и споделяния. В Германия вече обмислят създаването на специална служба за борба с фалшивите новини в интернет.