116 учители в училище и 37 предучилищни педагози са изолирани у дома, обяви на първия възобновен брифинг на Националния оперативен щаб здравният министър Костадин Ангелов

Под карантина са 4043 ученици и 116 учители в училище, 539 деца в детски градини и 37 предучилищни педагози. Това обяви по време на първия възобновен брифинг на Националния оперативен щаб здравният министър Костадин Ангелов и допълни, че броят на заболелите деца и ученици е по-нисък или близък до средния брой в обществото.

От началото на учебната година към 30 септември заболелите деца в детски градини са 12, а учениците – 117. Заразените учители в детски градини са 17 до момента, учителите в училища – 72, непедагогически персонал в градините – 49, помощен персонал в училищата – 20.

Министърът подчерта, че е важно да се спазват мерките, да има изградени навици и да се спазва социална дистанция. „Не може да живеем цял живот с ограчения и затова трябва да свикнем с наличието на коронавирус”. Той отново подчерта, че маските в училищните коридори са задължителни.

Ангелов нарече „несериозни“ твърденията, че маските намаляват количеството кислород на децата. “Няма подобно потвърдено твърдение в медицинската литература”, каза той.

„Шансът ни да изчакаме ваксината е носенето на маски в закрито пространство“. Това напомни шефът на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски. Генералът, който отприщи полюсни настроения сред българите в социалните мрежи, за първи път след месеци се включи в брифинг по темата за епидемията от коронавирус.

“Поне 15 процента не носят маските си, както трябва”, отбеляза той, като посочи, че хората си ги слагат под носа и на брадичката. Според последни проучвания, цитирани от Мутафчийски, хората, които носят правилно маските си, дори и да се заразят, изкарват вируса безсимптомно или леко.