Денят на отворените врати в Университета по хранителни технологии ще се проведе на 28 април 2023 г. Всички желаещи да продължат образованието си във висшето училище ще могат да посетят катедри и лаборатории и да обсъдят с преподавателите специалности, към които имат интерес, каза зам.-ректорът по учебна дейност доц. Христо Спасов.

В двора на висшето училище ще бъдат разположени шатри, на които студенти от трети и четвърти курс ще представят свое производство храни, изработени по класически технологии или по иновативни рецепти. Посетителите ще опитат различни месни продукти, сирена и кашкавали, сладкиши, хлябове.

В същия ден ще се проведе и финалът на Националния конкурс „Млади изследователи 2023“, в който се състезаваха 67 отбора ученици от 10 до 12 клас. Специален гост на събитието ще бъде шеф Иван Манчев, който ще участва в награждаването на победителите.

Темите на конкурса са свързани с традиционната българска кухня, старите рецепти, както и нови храни и напитки, натурални компоненти, анализ, кулинарен туризъм, празници и фестивали, развитие на туристическите дестинации. Конкретната тема е избор на всеки отбор, а разработките се предават до 14 април, след което ще се оценяват от членовете на комисиите.

За спечелилите призовите места са осигурени парични награди – 1000 лева за първо място, за второ – 300 лева, а за трето – 200. Класирането на зрелостниците се признава за оценка от кандидатстудентски изпит за УХТ.