Денят на отворените врати в Университета по хранителни технологии ще се проведе на 28 април 2023 г. Всички желаещи да продължат образованието си във висшето училище ще могат да посетят катедри и лаборатории и да обсъдят с преподавателите специалности, към които имат интерес, каза зам.-ректорът по учебна дейност доц. Христо Спасов.

В двора на висшето училище ще бъдат разположени шатри, на които студенти от трети и четвърти курс ще представят свое производство храни, изработени по класически технологии или по иновативни рецепти. Посетителите ще опитат различни месни продукти, сирена и кашкавали, сладкиши, хлябове.

В същия ден ще се проведе и финалът на Националния конкурс „Млади изследователи 2023“, в който се състезаваха 67 отбора ученици от 10 до 12 клас. Специален гост на събитието ще бъде шеф Иван Манчев, който ще участва в награждаването на победителите.

Темите на конкурса са свързани с традиционната българска кухня, старите рецепти, както и нови храни и напитки, натурални компоненти, анализ, кулинарен туризъм, празници и фестивали, развитие на туристическите дестинации. Конкретната тема е избор на всеки отбор, а разработките се предават до 14 април, след което ще се оценяват от членовете на комисиите.

За спечелилите призовите места са осигурени парични награди – 1000 лева за първо място, за второ – 300 лева, а за трето – 200. Класирането на зрелостниците се признава за оценка от кандидатстудентски изпит за УХТ.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.