Младежи от цялата страна изпълниха двора на Университета по хранителни технологии в Деня на отворените врати днес, когато се проведе и вторият национален ученически конкурс “Млади изследователи”. Огромен интерес предизвика присъствието на популярния готвач шеф Иван Манчев, който ги посъветва да бъдат упорити и да следват мечтите си.

“След като сте избрали да се реализирате в една област, не се отказвайте пред трудностите и положете усилия, за да успеете. Само така всеки един от вас ще може да стане добър професионалист. Вървете уверено по пътя, който сте избрали”, каза шеф Иван Манчев.  Топг отвачът даде две свои награди на участници в конкурса “Млади изследователи”. Ивелина Иванова и Микалела Дафова с ментор Петър Гатев от ПГ по хранителни технологии и техника бяха отличени за темата “Хляб заквасен от кефир”, а темата “Традиции, наследство и храни на Котел” донесе отличия на Шехвал Юсуфова и Симона Добрева с ментор  Красимира Иванов от СУ “Георги Стойков Раковски” от подбалканското градче.

Награди раздадоха също Съюзът по хранителна промишленост и Българската национална асоциация етерични масла, парфюмерия и козметика, фирмите “Лотела” и ИКХХ, ВП Брандс Интернешънъл.

Наградите на комисиите в четири научни направления бяха връчени  от ректора проф. Пламен Моллов. Той изрази увереност, че повечето от присъстващите ще се върнат в УХТ като студенти.

Много оспорвано протече състезанието от втория ученически конкурс “Млади изследователи” В него участваха 67 отбора от 25 училища в страната. В направление “Туризъм, хотелиерство и ресторантьорство“ първото място заеха  Мейрием  Реджепова, Стефания Милева и Христина Исмаилова от ПГХТ “Академик Неделчо Неделчев” от Сливен с ментор Донка Петрова и тема “Ароматно пътешествие в Сливенския край”.

В направление “Мехатронни системи” победи Александра Умленска с ментор Валентина Симеонова от ПМГ “Проф. Емануил Иванов от София с тема MagneBot. В направление “Храни и напитки” шампиони станаха Лили Георгиева, Лиляна Димитрова и Виолета Пламенова от Професионална гимназия по туризъм в Самоков с ментор инж. Елена Сердарева на тема “Променящият се климат и бъдещето на храните”.

В “Икономика и предприемачество” първи станаха Валентина Даламангова, Виктория  Синонова , Вили Халилова с ментор Златка Пейчева от НПГ “Димитър Талев” от Гоце Делчев с „Екоферма “Second Chance” кръгова икономика“.

Всички участници получиха сертификати за участие в конкурса, които могат да използват в кандидатстудентската надпревара.

Присъстващите  на събитието се запознаха с продукти на студенти и техните преподаватели. Акцентът беше върху здравословните храни и продукти, съчетаващи традиционни и иновационни подходи.