Христо Георгиев, който произвежда фермерски продукти, проведе майсторски клас с ученици от ПГ по туризъм

Трюфелите са една от легендарните и луксозни съставки в кулинарията, известни с превъзходния си вкус, с това, че трудно се намират и с високата цена, обяснява шеф-готвач Христо Георгиев. Бившият възпитаник на Професионалната гимназия по туризъм “Проф. д-р Асен Златаров” се върна отново в учебния ресторант на училището си, но вече като обучител. Той е производител и има собствен бранд фермерски продукти с трюфел. С охота приел поканата на директора Катерина Додова, която навремето му била класен ръководител, да проведе майсторски клас с ученици от клубовете по интереси и да им разкрие тънкостите на производството на сирене и кашкавал с трюфел. Учениците не само научили, че в днешно време се използват специално обучени кучета да откриват трюфели, ценни заради вкуса и аромата, но и че щом бъдат извадени от земята, те бързо губят качествата си. Това е причината да са сред на-скъпите хранителни продукти. Затова все по-често се култивират трюфели, обясни шеф-готвачът, който даде възможност на ученици и учители да дегустират от неговите кулинарни специалитети.

„Всичко, което произвеждам, е без химикали и консерванти. Сирената и кашкавалите зреят от 45 до 65 дни“, уточни Христо Георгиев, който изнася трюфели и за Италия, където се обезпаразитявали в специални автоклави. Лично негова е идеята за влагането на трюфел в сиренето, което е любимият му продукт.

„Когато търсите работа, не се интересувайте единствено от заплащането, изберете място, където ще добиете нови знания и ще ви даде възможност да се развивате“, посъветва той бъдещите си колеги.