Бившият кадър на гимназията по туризъм Шеф Росен Чакъров майстори вариации на пилешко, собственик на сладкарска верига – бутикови торти

Вариации на пилешко, телешки стек с манатарки, чийзкейк и бутикови торти, приготвени с виртуозно майсторство и поднесени със стил и вкус. Кулинарните шедьоври не са част от задачите в поредното издание на телевизионно риалити, а дело на ученици и шеф готвачи. Кухнята и залата на учебния ресторант на Професионалната гимназия по хранене и туризъм засенчиха  кулинарните формати от малкия екран. По идея на директора Марияна Маджирова започва поредица от ВИП гостувания на именити вече бивши кадри на гимназията, които спокойно могат да бъдат наречени и майсторски класове.

Под мотото „Споделеното изкуство на храната” първи в кухнята се развихрил Шеф Росен Чакъров. Професионален готвач с над 15 години професионален опит, който се завърнал в любимото училище, където прави първи стъпки в занаята, за да се превърне в един от водещите кулинарни експерти днес, консултант и обучител.

Бившият възпитаник останал, меко казано, изненадан от модерната база и професионалното оборудване в ресторанта и завидял на учениците, че имат късмета да се учат в такива условия. След което запретнал ръкави и започнал да майстори гурме специалитети с такава страст, че буквално приковал погледите на 10-класниците. Демонстрирайки различни видове техники, майсторски прийоми и хитринки, той направил Вариации на пилешко. Докато се вихрил в кухнята, Шеф Чакъров детайлно разяснявал на учениците от специалност „Производство на кулинарни изделия и напитки“ какво и защо го прави.  Те пък достойно изпълнили ролята на асистенти и попивали указанията на успелия главен готвач, носител на национални и международни награди и отличия.

Шеф Чакъров, който споделя максимата, че ние сме това, с което се храним, разказал на младите си колеги как готвенето е променило живота му. Че за него кулинарията е изкуство, възможност да изявиш себе си, да бъдеш творец. Тази професия дава възможност за развитие и израстване, разпалил Чакъров у бъдещите готвачи любов към изучаваната специалност.

Идеята на поредицата срещи с кулинарни звезди е именно тази – да мотивират учениците да се развиват и да останат в професията, след като завършат. Да работят в България, а не зад граница.

„В туристическия бранш има огромна нужда от кадри със средно образование. Но едно е това да го обяснява учителят, друго е да дойде един успял наш възпитаник да стимулира децата”, казва Мариана Маджирова.

Така в Учебния ресторант се озовал и Шеф Николай Боруков, който управлява заведение в сърцето на Плодив, обявено за „Най-добър класически ресторант на България за 2017 година“.

Шеф Боруков от раз приел поканата на директора да готви заедно с учениците. Част от продуктите заръчал да купят, останалите самият той донесъл. Боруков не се е появявал в познатите кулинарни фирмати, но пловдивчани с отношение към храната го познават добре. Докато готвят и говорят за бранша, учениците разбрали, че зад титлата „шеф“ стоят огромен труд и усилия, тъй като това е професия с висок рейтинг, престиж и добро заплащане. Той също ги насърчил да се развиват в областта на готварството, тъй като Пловдив е туристическа дестинация и има нужда от кадри за туризма за ресторантьорството.

Докато убеждавал 11-класниците, че шансът за реализация е огромен, Шеф Боруков сътворил шест красиво оформени чинии с рибни изкушения и телешки стек с манатарки.

Изненадата за младите бъдещи сладкари било гостуването на собственика на веригата сладкарници „Колекция“. Боян Стойков също е кадър на някогашния ТОХ. Той разказал, че именно тук се запалил по най-сладката професия и ги насърчил да вярат в себе си и да учат професията с желание. Той предпочитал да наема кадри за бизнеса си от специалност „Производство на сладкарски изделия“. В сладкарското му ателие работели немалко възпитаници на гимназията по туризъм.

В края на майсторския клас се появили четири модерни бутикови торти и крем „Чийзкейк“, приготвени заедно с учениците.

С две първи и едно второ място се завърнаха вчера ученици на гимназията от регионални състезания по професията. Надежда Костадинова е призьор от “Хлебарство/сладкарство” с преподавател Таня Митрева. Първа при сервитьорите стана Никол Жековска, а неин учител е Яна Кирякова. Второ място при барманите завоюва Митко Рангелов, а негов преподавател е Веска Попова.