Събитието ще може да се проведе и онлайн при усложняване на епидемичната ситуация, най-активните учебни заведения ще получат награди

Българските училища, които желаят да се присъединят към тазгодишната инициатива могат да се регистрират в сайта на сдружение БГ Бъди активен, координатор на програмата за България. Организаторите са разработили различни варианти за провеждане на спортния празник, който тази година ще се проведе на 25 септември, в зависимост от развитието на епидемичната ситуация. Събитието ще може да се проведе онлайн – чрез различни инициативи, стимулиращи движението, и офлайн – малък празник в училище, осъществен при специални условия.

Тази година в училищния празник на спорта отново ще бъде засегната и темата за опазването на околната среда. Така че учебните заведения следва да осъществят физически игри, посветени на намаляването и рециклирането на отпадъци. Първите 150 регистрирани училища ще получат допълнителни материали и награди.

Другата тема, която е водеща на тазгодишното издание – Спортът като начин за подобряване на психичното здраве при децата. За целта е предвиден наръчник и  онлайн обучение на педагози по темата.

Регистрацията за училища може да бъде направена през сайта на БГ Бъди активен.

Всяко училище само ще избира и организира конкретните занимания за децата, спортовете, които ще бъдат представени, а училищата с най-разнообразна програма в празника ще могат да кандидатстват за наградата „Най-активно училище на 2020“. Осигурени са награди за училищата, които покажат най-голяма ангажираност с темата за спорта, здравословното хранене и опазването на природата.