Стажант-лекарят от Медицинския университет се отзовава на призива на Инфекциозна клиника и става доброволец

„Само с всеобщи усилия ще победим този невидим враг”, казва шестокурсникът от Медицинския университет Симеон Личев. Стажант-лекарят е сред студентите от висшето училище, отзовали се на призива за доброволци, които да помагат на лекарите в Клиниката по инфекциозни болести и паразитология при УМБАЛ „Св. Георги“. Преди дни ръководителят на Катедрата по инфекциозни болести, паразитология и тропическа медицина при МУ и на Инфекциозна клиника проф. д-р Марияна Стойчева  алармира за нуждата от медицински кадри, за да обезпечи обслужването на пациенти със съмнения за COVID – 19. Тя призова студенти по медицина – V и VI курс, и студенти от Медицински колеж – III и IV курс, да проявят съпричастност и помогнат. В момента във връзка с разкриването на нови структури за борба с разпространението на коронавируса има неотложна нужда от медицински персонал, затова болниците набират доброволци от региона – лекари, стажант-лекари, медицински сестри, фармацевти и студенти.

„В момента, в който видях съобщението от проф. Стойчева, веднага взех решение да се включа на предната линия в борбата с COVID-19. Не бих се определил като доброволец, а по-скоро като бъдещ лекар, изпълняващ дълга си към хората”, казва Симеон Личев.

В момента той работи по няколко часа на ден в клиниката, а в останалото време стриктно спазва препоръките за самоизолация и ограничаване на социалните контакти.

„Дейностите, които извършваме аз и останалите колеги от курса, са с цел подпомагане работата на специалистите по инфекциозни болести. На този етап не се налага нещо по-специфично. Опитът, който получавам, не е ограничен само до пациенти, заболели от коронавирус, но и от други инфекциозни болести”, споделя младият лекар.

Той съветва всеки спазва инструкциите на Националния оперативен щаб и призовава желаещите да се включат към общата инициатива.

„Голяма е активността на нашите студенти да бъдат на предния фронт. Убедени сме, че е морален дълг на всеки български лекар да бъде на предния фронт, а стажант-лекарите са само на няколко месеца от завършването си и от полагането на Хипократовата клетва. Сега е времето, когато обществото има нужда от тях и те могат с делата си да докажат защо са избрали най-хуманната професия. Вярваме, че нашите стажант-лекари приемат опазването на живота и здравето на хората като свое призвание”, заяви ректорът на МУ-Пловдив проф. д-р Мариана Мурджева.

Припомняме, че Академичният съвет на МУ реши стажант-лекарите да продължат преддипломния си стаж по досега установения ред при спазване на указанията на Националния оперативен щаб.