Ученици от ОУ „Петър Берон“ изнесоха доклади на тема „Животно ли е човекът“, резултат от тримесечна изследователска дейност

Ученици от 6 а клас на ОУ „Петър Берон“ изнесоха научни доклади в Аудиторния комплекс на Медицинския университет, резултат от тримесечна изследователска дейност, осъществена под ръководството на  преподавателите им по български език Екатерина Стойчева и Ралица Семерджиева – по „Човек и природа“.

Провокирани от новината за Дейвид Бенет, първия човек, на когото е присадено сърце от генетично модифицирано прасе в Балтимор, децата направили проучване „Животно ли е човекът“. За да обхванат в цялост темите за растежа и развитието на човека и за различните системи в човешкото тяло – кръвоносна, полова, нервна и опорно-двигателна, учениците са работили на групи. Резултатът от своите изследвания те представиха под формата на презентации и отговаряха на поставените от учителите им уточняващи въпроси за разликите и приликите между животните и човека.

Според групата на Елизабет Алаинова всички гръбначни животни имат опорно-двигателна система, в която елементите съвпадат. „Разликите са с клас „Влечуги“, където крайниците се залавят странично и черепът е по-малък от човешкия. Друга разлика, която откриваме, е, че при клас „Птици“ горните крайници са изменени в криле“, поясни Елизабет и добави, че от гледна точка на биологията човекът  е  животно, но от гледна точка на психологията – не е.

„Човекът има много по-сложно устроен мозък от този на животните, уникални интелектуални способности, култура и несравними форми на комуникация. Човешкият мозък притежава качества, които нямат еквивалент в животинския свят. Социалната организация и поведение са много по-сложни. Човекът и животните имат много прилики, но и много разлики“, поясни екипът на Мария Георгиева.

Екипът на Александър Кандиларов, който проучва сърдечната система, достигнал до извода, че тя прилича на тази на бойниците. „Според нас човекът не е животно, защото притежава разум и невероятна сложност на мозъка. Човекът и маймуните са изключително сходни, но маймуните не продължават своето развитие. А еволюцията при човека няма аналог в природата. Дали това се дължи на мозъка при човека , който е най-сложно организираната материя, или на някаква тайнствена сила, е въпрос, на който няма категоричен отговор“, смята Александър.

Шестокласниците разгледаха Комплекса за транслационна невронаука в университета, а на въпросите им отговаряха членовете на мултидисциплинарния екип от невролози, неврохирурзи, психиатри, педиатри, патофизиолози, анатоми и образни диагностици.

Изборът на МУ-Пловдив за място на презентиране на придобитите нови знания не е случаен. Темите в училищния проект са много близки до тези, с които се кандидатства за прием в медицинско висше училище, обясниха преподавателите.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.