Учениците от ОУ „Петър Берон“ изнесоха научни доклади за начина на хранене в УХТ

Шестокласници присъстваха на лабораторно занятие в Университета по хранителни технологии и успяха сами да приготвят близалки и бонбони.

Учениците от 6 а клас изнесоха научни доклади, готвени в продължение на няколко месеца децата с помощта на преподавателя им по български език Екатерина Стойчева и на учителя по английски Мария Ганчева. Разделени на четири групи, те направили проучвания по темите: “Влиянието на медиите върху хранителните разстройства”, “Сини зони”, “Умна храна за умни хора”, “Може ли начинът на хранене да промени нашето ДНК?”. Изследването завърши с представяне на петминутен доклад от всяка група и анотация на английски език в една в зала „Хоризонт“ на УХТ. Четирите отбора разказаха къде по света има най-много столетници и обясниха, че тайната на тяхното дълголетие се крие именно в начина на хранене; проследиха промените, настъпили в ДНК на човека от праисторията до днес вследствие на различните хранителни режими, и предоставиха богата информация за видовете храни, които трябва да се консумират, за да се подобрят паметта и интелектът на хората.

Зам.-ректорът по учебна дейност и академичен състав доц. Христо Спасов похвали децата за демонстрираните задълбочени познания в сферата на храните и тяхното влияние върху човешкия организъм и ги покани в катедра „Технология на тютюна, захарта, растителните и етеричните масла“. Там те се запознаха с тънкостите при получаването на най-вкусната близалка. Под вещото ръководство на гл. ас. д-р Райна Хаджикинова учениците изработиха близалки и карамелажни бонбони по класическа технология. Успоредно с това доц. д-р Таня Иванова ги въведе в дербите на парфюмерията и им даде възможност да направят мирисова характеристика на познати и не толкова познати естествени и синтетични ароматични продукти.