Учители пренасят обучението по религия в храмове и манастири. Родители от СУ „Константин-Кирил Философ” финансират поклонническо пътуване до Атон

„Не можахме да я пипнем, защото беше във витрина. Но я видяхме”, възкликнали десетина момчета на връщане от Света гора. 13-годишните малчугани били леко разочаровани обаче, защото очаквали Паисиевата „История славянобългарска” да бъде с впечатляващи размери, а тя се оказала „толкова мъничка”, по думите им.

Поклонническо пътуване  с цел практическо приложение на знанията, получени в часовете по религия, организират учители и родители от СУ „Константин-Кирил Философ”. Какъв е бил ефектът след екскурзията по стъпките на апостол Павел разказаха на международната конференция „Религия и образование”, която се провежда в Пловдив, началните учители Красимира Йорданова и Десислава Кръстева.

„Само чрез назидание и уроци в класната стая не можем да променим децата. Личният пример на учителя и родителя в неформална среда дават в пъти по-добри резултати. Спечелвайки децата, печелим и семействата”, категорична е Йорданова.

Така се родила идеята да минат по стъпките на апостол Павел, посещавайки Кавала (древния Неаполис) и Филипи. Децата разгледали и манастира „Св.ап.Сила”. Пред самата църква тече рекичка и според легендата тук апостол Павел покръства първата християнка в Европа – Лидия. Момчетата, заедно с бащите си, се отправили към Атон, а момичетата, майките и госпожите останали в Уранополи. Мъжката половина от групата през цялото време изпращала известия за разговорите с игумена и монасите, но най-големите възторзи се получили след „срещата” с „История”-та на Паисий, за която до момента чели само в учебника.

„Ученици, учители и родители заедно влизаме в храма. Децата почистват свещите, ако ги помолят, поливат цветята в двора. Приспивахме в манастирите „Козма и Дамян” и „Свети Кирик и Юлита” и взимахме участие в служби, общи молитви и песнопения”, допълва Красимира Йорданова. Всичко било финансирано изцяло от родителите. Тези, които не успявали да пътуват с групата, споделяли, че намират децата си толкова преобразени след поредното пътуване, че не можели да ги познаят. Най-доволни били бабите и дядовците,  жадуващи вероучението да се върне в училище.

Учителите получавали изключително съдействие и при подготовка на театралните постановки, посветени на празници от църковния календар. Майките шиели костюми и правели декори.

„Тази извънкласна дейност не е просто учене на канони, а изграждане на ценностна система и разбирателство между децата”, добавя Десислава Кръстева.

СУ „Константин-Кирил Философ” е единственото в областта, където студентите по теология от Пловдивския университет стажуват. В училището религия изучават 200 деца от 1 до 6 клас. До края на месеца официално ще бъде открит и кабинетът по религия.