„Четенето е отлична тренировка за мозъка”, казва началният учител от СУ „Софроний Врачански” Даниела Първановска

Съвместно четене на ученици от 2 г и 6 г клас бе днешната инициатива, с които отбеляза Националната седмица на четенето СУ „Софроний Врачански”. По-големите бяха подбрали откъси книги на класиците Иван Вазов, Елин Пелин, Яворов и Йовков. За да заинтригуват по-малките си съученици, те четоха и популярни творби на Ран Босилек, Ангел Каралийчев и Братя Мормареви. Второкласниците пък демонстрираха верижно четене на произведения от учебната програма, за да докажат, че сричането отдавна е зад гърба им.

Началният учител Даниела Първановска – преподавател на шестокласниците от 1-4 клас, показа тетрадката, в която са записани резултатите им по четивна техника. Тя със задоволство констатира колко много са развили уменията си за четене с разбиране отпреди четири години.

„Четенето е отлична тренировка за мозъка. Разбира се, че днешните деца предпочитат да гледат телевизия, но родителите трябва да им създават и навици за четене. Всяко изречение е стъпка към разбирането на по-голямо количество информация”, категорична е Първановска и цитира директора на Центъра за четене и изследване на езика в Университета Туфс – Мериън Улф:  “В ежедневието ни всеки ден трябва да създаваме истории и да си представяме. Най-често, когато четем на глас, имаме повече време да мислим за прочетеното и да го разберем“.

„Четенето подобрява концентрацията и вниманието и е отличен начин да стигнете там, където искате да бъдете в бъдеще”, обърна се към децата класният ръководител на 6 г Ирина Даскалова.