Мартин Павлов от СУ „Патриарх Евтимий“ спечели най-високото отличие, призови места завоюваха още петима ученици на гимназията, които взеха участие в престижната надпревара

Пловдивски шестокласник завоюва златен медал от Международното математическо състезание в Пекин. Мартин Павлов от СУ „Патриарх Евтимий“ спечели най-високото отличие от 10-то издание на престижната световна надпревара.

Пловдивският отбор, в който влизат шестима ученици от шести и още толкова от седми клас на училището, спечели общо 10 медала. Със сребро се окичи Йоан Колишев. Седмокласниците  Борис Калоферов и Калоян Станчев пък завоюваха два сребърни, а с два бронзови медала си тръгнаха Кристиан Златев и Дамян Минчев. Бронзови медали имат също Илиян Ангелов, Лилия Чолакова, Теодор Хаджиев и Ясен Кондаклиев. Участие в престижната надпревара в Китай взеха и Милан Миланов и Михаил Ганчев.

Това е третото участие на учениците от Пловдив в престижното състезание.

Първият етап е индивидуално състезание в протича на 3 рунда, всеки от по 10 минути. На първи рунд се дават 8 задачи, които носят по 2 точки. На втори рунд участниците решават  четири задачи, които дават по 4 точки. На трети рунд са две задачи, с всяка от които могат да се спечелят по осем точки.

Вторият етап се нарича математическа щафета отборите се разделят на групи по двама човека. За 8 минути първият трябва да реши задачата и да предаде отговора на втория участник,  който трябва да се справи със своята задача с така подадения отговор и да запише окончателния резултат.

Третият етап е отборно състезание: за 40 минути целият отбор колективно трябва да реши 20 задачи и да запише техните резултати в листа за отговори. На математическата щафета 20 точки се дават за решена задача.