Шедьоври на Владимир Димитров-Майстора оживяват върху фото щори в класните стаи на ОУ „Васил Левски“. В разгара на летните ремонти ръководството на училището се заема да преобрази учебната среда, като залага на изобразителното изкуство.

„Класните стаи са боядисани в слънчеви цветове, които влияят върху мотивацията за учене. Според проучванията жълтото насърчава креативността и повишава вниманието. Зеленото ни кара да се чувстваме спокойни и облекчава стреса. Синьото предполага сигурност и спокойствие. Оранжевото създава топлина и насърчава комуникацията. Акцент поставихме върху вертикалните щори, на които може да се видят шедьоври от съвременни български художници – картини на Майстора и Васил Горанов“, пояснява директорът Гергана Петрова. Тя е убедена, че промяната на средата е не просто за да се чувстват децата комфортно, а начин да се възпитават ценности и да се стимулира въображението.

Щорите от кабинета по изобразително изкуство са по оригинални рисунки на преподавателя по предмета Тинка Димитрова, а за кабинета по история избират „Залавянето на Левски“ – прочутата творба на Никола Кожухаров. В класната стая по физика може да се види Слънчевата система, а в залата по информационни технологии – асоциативни изображения от мрежата.