С икона на Св. Георги дойде за зрелостния изпит по български Гергана от СУ „Хр.Г.Данов“, майката на Василка от Съединение изпрати дъщеря си до оградата на СУ „Пейо Яворов“ за късмет

Алекс дезинфекцира ръцете си на входа, след като медсестрата й премери температурата.

С маска и добро настроение пристигна за матурата по български език тази сутрин шампионката в тройния скок Александра Начева. Зрелостничката от ЕГ „Иван Вазов“ се озова точно в 8 часа пред входа на СУ „Пейо Яворов“, където бе разпределена да се яви на изпита и, естествено, потъна в прегръдките на съучениците си, пристигнали преди нея. Алекс, която постигна спортния си връх на Младежките олимпийски игри в Буенос Айрес през 2018 година,  завоювайки златен медал, учи в паралелка с испански език. 18-годишната състезателка по лека атлетика призна, че, противно на очакванията, имала достатъчно време да се подготвя за зрелостния изпит, тъй като епидемията я принудила да остане изолирана у дома. Така че последните месеци минали основно в учене, вместо обичайните тренировки, пътувания и състезания. Намеренията на скачачката, която е поставила 4 национални рекорда в рамките на година и половина и през 2019-та бе удостоена с почетния знак на Пловдив, са да учи физическо възпитание в ПУ. Затова се надява да се справи добре на матурата по български, а за практическия изпит в университета няма съмнения, че ще покрие нормативите.

4354 ученици от областта са доруснати до първия задължителен зрелостен изпит днес.

При спазване на всички противоепидемични мерки бяха допускани в сградата зрелостниците. За да се спазва изискването за метър и половина, от ръководството на училището бяха очертали с бяла боя разстоянието, на което трябва да бъдат учениците, когато влязат през външния вход. Всички до един се явиха с маски, така че не се наложи да се използват резервите, които училището има ангажимент да осигури. Почти всички 101 зрелостници, разпределени в СУ „Пейо Яворов“, пристигнаха в 8 часа след предупреждението да се явят час преди началото на изпита, тъй като влизането ще се забавя, заради задължителната дезинфекция на ръцете и мерене на температурата. Пръскането с дезинфектант затрудни малко 12-класниците, които се чудеха къде да оставят служебните бележки и документите за самоличност, за да дадавт възможност на медицинската сестра да изпълни задължението си.

Гергана с иконата на Св. Георги.

С икона на Св. Георги дойде на изпита Гергана от СУ „Хр.Г.Данов“. Зрелостничката бе сложила ключодържател с лика на своя светец покровител в торбата с лични вещи, убедена, че той ще й донесе късмет. В ролята на класен ръководител влезе майката на Божана Симидова, която организира абитуриентите от Дановото училище, за да им припомни граматически правила и важни дати за автори и произведения. Въпреки че е акушерка по образование, тя преговаряла изпитния материал заедно с дъщеря си по време на извънредното положение, така че днес опресняваше знанията на съучениците й.

Учениците от СУ “Хр.Ботев” в Съдениние.

Майката на Василка Георгиева от СУ „Хр.Ботев“ в Съединение също бе плътно до дъщеря си. Станали в 6 сутринта, за да хванат първия автобус и да са навреме в Пловдив. Момичето се надява да изкара успешно зрелостните изпити, за да вземе диплома за средно. Което ще е гордост за фамилията. Съученичката й Сара пък е амбицирана да продължи да учи още, и то „Финанси“ в Пловдивския университет. Решавала пробни тестове и се надява да се справи, но признава, че интерпретативното съчинение ще я измъчи. Сара се надява тази година тестът да е по-лесен в сравнение с този от предходните, заради извънредното положение и онлайн обучението през втория срок.

Вероника показва сребърната гримна за късмет.

„Тази сребърна гривна ми носи невероятен късмет. С нея бях на всички изпити за езикови сертификати и се справих отлично. Кецовете на Converse също са ми на кадем“, показа своите талисмани Вероника от ЕГ „Иван Вазов“. Тя ще учи „Бизнес психология“ във Великобритания, така че се надява да изкара поне 5.70 на матурата по български. Готвила се старателно цяла година, но не с частни уроци, а разчитайки на подготовката в училище и на собствените си усилия.

По тема номер 18 пишат интерпретативно съчинение или есе днес зрелостниците. Изпитният вариант беше генериран рано тази сутрин в МОН от 11 718 750 възможни комбинации, а журналист, определен с жребий, изтегли темата за 41-ия въпрос.

“До момента този тест не съществува и той се генерира, след като се натисне клавиш на компютъра”, обясни заместник-министърът на образованието и науката Петър Николов, пожелавайки успех на всички ученици.

Пандемията и последвалото дистанционно обучение станаха причина да отпаднат въпроси от лириката на Никола Вапцаров, от романа “Железният светилник” на Димитър Талев, както и от романа “Тютюн” на Димитър Димов.

Матурата продължава четири астрономически часа.

Графикът предвижда изпитните работи да се оценяват от 3 до 14 юни, а резултатите да бъдат обявени до 15 юни. Зрелостниците ще получат дипломите си на 26 юни, или с четири дни по-късно заради промяната в датите на ДЗИ.