Чуждестранни студенти от различни краища на света, които в момента се обучават в Пловдив, присъстваха снощи на специалната вечеря ифтар, давана от мюсюлманите по време на свещения месец Рамазан. Срещата – символ на толерантността и опрощението – беше направена в двора на Имарет джамия. От зазоряване до залез слънце по време на Рамазана мюсюлманите спазват строг пост.

Въпреки дъждовното време, близо 100 младежи от Аграрния, Медицинския, Университета по хранителни технологии и Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство се отзоваха на поканата на Генералното консулство на Турция в Пловдив и на Джамийското настоятелство да се присъединят към специалната вечеря, която се прави за здраве и е проява на покаяние и милосърдия. Генералният консул Корхан Кюнгерю поздрави лично всеки от присъстващите и благодари, че ще споделят заедно трапезата.

„Тази вечер виждам толкова много хора, които откликнаха на нашия призив да помогнем на пострадалите от опустошителното земетресение в Турция, вече сме приятели и се надявам и в бъдеще да реализираме заедно различни инициативи“, каза Селена Узунов от специалност „Фармация“ на Медицинския университет.

От името на студентите по „Erasmus Mundus Master in Soil Science“ приветствие поднесе Мунииб Ур Рехман от Пакистан. За изненада на присъстващите се оказа, че всички участници в тази програма са се обучавали в Самсун университет в Северна Турция преди да пристигнат в Аграрния университет. Голяма част от тях взеха участие в културното събитие „Международен ден на майчиния език“, реализирано от Българско-турския литературен клуб под тепетата.