Големите групи се обучават хибридно, упражненията се водят индивидуално или с до 10 студенти, лекционните курсове са изцяло в онлайн среда, обясни ректорът проф. Тони Шекерджиева-Новак

За първи път чуждестранните студенти, които се дипломират в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство остава в Пловдив, за да стартират професионална кариера. Част от тях вече са на щат в Опера Пловдив след спечелен конкурс, обяви не без гордост ректорът проф. Тони Шекерджиева-Новак. В трупата вече е  22-годишният баритон Алпер Юнлютюрк, който дори се е отказал от турското гражданство и остава да живее и твори под тепетата само с български паспорт. Той е син на изселници от България, принудени да напуснат страната по време на „голямата екскурзия” и да се установят в Измир. Завършил е с отличие Средно музикално училище „Юмран Барадан“, след което е приет с пълна стипендия да учи музика в Университета Яшар. Паралелно с обучението си концертира в Държавната опера и балет на Измир. Обстоятелствата го срещат с проф. Новак, която е впечатлена от таланта на младежа и го кани да завърши магистратура в АМТИИ.

Други две нейни ученички – гъркини, спечелили конкурс за оркестранти. Сред 21 кандидати, те се класирали на първите места.

Чуждестранните студенти в АМТИИ не са екзотика още от 2004 г., когато американката Анджела Родел пристигна под тепетата да учи народна музика. Тя остана така завладяна от българския фолклор, че даже бе избрана след кастинг участие във филма на Георги Дюлгеров „Козелът“, превела е Ивайло Петров, Милен Русков, Захари Карабашлиев и Георги Господинов. Днес Анжела е изпълнителен директор на Българо-американската комисия за образователен обмен „Фулбрайт”.

В момента сред общо около 750 студенти в АМТИИ, редом с българските студенти, има младежи от Гърция, Турция, Финландия, Австрия, Швейцария. Студент от САЩ учи тук фолклор, от Италия – танци, а от Япония – цигулка. Идват и българи от диаспорите ни в Сърбия, Македония, Украйна и Молдова.

„След началото на пандемията китайците изобщо не са се прибирали у дома, останаха тук. Имаме кандидати от Китай за докторанти, но в момента минават едногодишен подготвителен онлайн курс по български език, за да достигнат ниво за обучение”, поясни проф. Новак.

Новата академична година в Академията стартира присъствено. Хибридно се обучават големите групи, защото базата не позволява да се осигурят нужните мерки за безопасност. По тази причина част от преподавателите са избрали хибридно обучение – 10 студенти са в аудиториите, останалите са онлайн. Преподавателят сменя непрекъснато тези групи, за да е в контакт с всички. Лекционните курсове са изцяло в електронна среда. Упражненията са индивидуални или в малки групи. Хоровете и академичните съставите провеждат репетиции в големи зали.

„Трябва да бъдем внимателни, за да имаме възможност да завършим присъствено първи семестър. За мен най-важно е здравето на студентите и на колегите. Децата са по-устойчиви, но има преподаватели в рискова възраст и е наложително да се спазват мерките”, казва ректорът.