Участниците от професионални гимназии, които обучават по направление „Градинарство“, майсториха букети в аквариум, мини роял, книги от стиропор и глина, градиха пеещи фонтани от рози, лилиуми, лалета и фрезии, аранжираха кошници с препратки към японския фолклор

“И нека словото да победи” бе мотото на проекта на домакините от ПГ по строителство, архитектура и геодезия “Арх. Камен Петков”

Чудния свят на приказната героиня на Луис Карол – Алиса, сътвориха от цветя участници в националното състезание по цветарство и озеленяване. Ученици от професионалните гимназии, които обучават по професии от професионално направление „Градинарство (паркове и градини)“ демонстрираха днес талант, въображение и майсторски умения в Аграрния университет. Домакин на националния кръг на състезанието бе Професионалната гимназия по архитектура, строителство и геодезия „Арх. Камен Петков“. Всеки отбор се представи от трима ученици. Своята сръчност показаха също момчета и момичета със специални образователни потребности, овладяващи професия „Работник в озеленяването“. Техните отбори бяха от двама ученици и ръководител.

Отборите се съревноват в следните категории: изработване на бижу от цветя, изработване на букети и аранжиране на кошница.

Момичетата от Сандански очароваха присъстващите и журито с идеята да пресъздадат персонажи и елементи от „Алиса в страната на чудесата“ с помощта на картон, рози, лилиуми, гипсофил, мъхове и всякаква зеленина.

Отборът от Хасково заложи на японския фолклор и култура, като дори имената на букетите символизираха древни традиции. Японската митология изобилства от всевъзможни странни духове, чудовища и демониq има ги дори в легендите за славните самурайски времена, обясниха състезателките, облечени в кимона. Те избраха свежи пролетни цветя, орхидеи и антуриум, за да реализират идеята си.

“И нека словото да победи” бе мотото на впечатляващия проект на ПГ по строителство, архитектура и геодезия „Арх. Камен Петков“, изготвен под менторството на арх. Ивелина Гешева и инж. Веселка Джокова. Между букетите, символизиращи пирамидата на знанието, градината на словото и богатството на речта, бяха вградени портрети на Патриарха на българската литература Иван Вазов, на националния ни герой и поет Христо Ботев, на автора на „История славянобългарска“ – Паисий Хилендарски.

„Слънчева магия“ нарекоха проекта си състезателите от Бургас. Те заложиха на артистичен букет в оранжево-червената гама, който символизира топлината и красотата на родния им град.

Бохо стила предпочетоха за своето представяне момичетата от Велико Търново. Той е вдъхновен от начина на живот на свободните по дух хора и хипитата от 60-те и 70-те години, така че и нашето цветни бижу ще е такова, обясниха гимназистките, които заложиха на пастелните тонове в синхрон със стила, който, по думите им, не подлежал на никакви правила.

„Учениците демонстрират невероятна фантазия. Това е и смисълът на състезанието – да даде възможност на учениците да покажат професионални умения, свързани със съвременните тенденции в областта на озеленяването и цветарството – стилове и цветни декорации, подходящи за различен интериор“, каза директорът на училището домакин инж. Атанаска Вълканова.

„Фонтан на знанието“ нарече цветната си презентация отборът от ЦСОП-Пловдив. Цветята бяха декорирани в книга от стиропор, глина и био бои.

„Пеещи фонтани“ озаглавиха цветната си феерия състезателите от София. Мини роял в бяло бе обсипан с пъстри цветя, а партитурите за пианиста – подредени в цветна кошница.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.