Евродепутатът обясни на децата от ОУ „Антим I”, че медът е единствената храна, която не се разваля и за събирането на половин килограм мед пчелите опрашват 2 млн. цветя

Категорично подкрепям каузата за  мораториум върху употребата на неоникотиноидите, каза още председателят на работната група по пчеларство в Европарламента

DSCF0918

„Чували ли сте за мед от магарешки бодил? А от детелина, рапица и слънчоглед?”. С тези въпроси провокира днес учениците от ОУ „Антим I” евродепутатът Мария Габриел. Деца от трети, четвърти и пети клас присъстваха на организираната от нея „Медена закуска” в салона на училището. Националната кампания се провежда заедно с пчелари от местното дружество „Акация”, за да добият представа за многообразието на мед и пчелни продукти в района. Пловдивското училище е 12-то поред, в което се провежда инициативата.  Мария Габриел е председател на работната група по пчеларство в Европарламента и обясни, че кампанията цели да повиши знанията на децата за ползата от пчелите за нашето здраве и околната среда.

На въпрос колко от присъстващите на презентацията консумират мед, гора от ръце отговори утвърдително. Децата едно през друго обясняваха, че са опитвали и течен, и захаросан мед, а когато ги попитаха за видовете изброиха боров, акациев, липов, споменаха даже мановия.

„За да съберат половин килограм мед, пчелите трябва да опрашат 2 милиона цветя. За целия си живот една пчела събира супена лъжица и половина мед”, разказа в презентацията си Мария Габриел. Децата узнаха също, че има пчели майки и пчели тийнейджъри, че пчелите танцуват, за да покажат на останалите къде има храна. Учениците останаха истински изумени при факта, че в Египетските пирамиди е отрит годен за консумация мед. Обяснението е, че това е единствената храна, която не се разваля.

„Разбрах, че ако пчелите изчезнат, хората ще трябва да вършат тяхната работа, но въпреки това трудът на пчелата не може да се замени”, обясни развълнувано 3-класничката Виктория Донева. Съученичката й Ани Иванова пък се впечатли от факта, че ако пчелите изчезнат, на човечеството не му остават повече от четири години живот.

8609fedad94bccc717a02b4457e413bd

Пчеларите Николай Гайдов, Георги Лисичков и Владимир Владимиров от дружество „Акация” показаха различни видове мед и пчелни продукти, пчеларски пособия и разказаха за работата на пчеларите. Децата облякоха пчеларски защитен костюм и получиха малко бурканче с мед.

„Трябва да се забрани употребата на трите неоникотиноидни пестициди, за които беше наложен мораториум в продължение на две години. Българските пчелари изиграха своята активна роля, сега обаче в много страни членки, сред които и България, разрешават ползването в девет области. Това не може да се случва преди да бъде проведен диалог с пчеларите и без да бъде осъзната вредата. Категорично подкрепям тяхната кауза да се върнем към старото решение и наистина да има мораториум върху неоникотиноидите, защото вредното влияние е не само върху пчелите, но и върху нашето здраве. Към този момент няма как да бъде наложен, тъй като държавите членки много ревниво пазят своето поле за маневра в европейското законодателство”, коментира Мария Габриел. На 20 май в Европарламента ще бъде отбелязан международният ден на пчелата.

DSCF0914