Четирима зрелостници са върнати заради липса на документ за самоличност, момче се опитало да се яви вместо свой приятел

Разказът „Чорба от греховете на отец Никодим“ на Елин Пелин изненада зрелостниците на днешната матура по български език и литература. Произведението е от учебния материал за 11-ти клас. „Човекът и неговите съмнения“  е темата, по която учениците трябваше да пишат интерпретативно съчинение или есе. Изпитният вариант беше генериран тази сутрин в Министерството на образованието и науката от 11 718 750 възможни комбинации.

Миналата година също се падна Елин Пелин, така че изобщо не сме очаквали и тази да се повтори, не скриха изумлението си зрелостници на излизане от изпита, но затова пък бяха доволни от формулировката, която им позволила да разсъждават „за нещата от живота“.

Преподаватели по литература коментираха, че изобщо не са изненадани от това, че се пада автор, изучаван в 11 клас. И че това съвсем не е прецедент. Дори било очаквано, предвид отпадналите от конспекта Вапцаров, Талев и Димов.

По данни на Регионалното управление по образованието четирима зрелостници са върнати заради липса на документ за самоличност. Родителите на двама от тях обаче реагирали светкавично и донесли личните карти преди началото на изпита, така че учениците били допуснати. Квесторите се натъкнали на момче, което се опитало да се яви вместо свой приятел. 4350 абитуриенти от областта се явиха общо на днешната първа задължителна матура.

Отговорите на теста ще бъдат качени на сайта на МОН днес следобед, а резултатите ще бъдат ясни до 15 юни. Зрелостник, който не е успял да се яви днес, може да го направи на 27 август, когато е другата дата.