Образователни лидери от Европа дебатираха изкуствения интелект, педагогиката на 21 век, създаването на дигитална учебна среда, която насърчава равенството и приобщаването

Изкуствения интелект и когнитивната наука, създаването на пространство за неформално учене и развиване на предприемаческо мислене, значението на технологиите в ранните детски години и педагогиката на 21 век като възможност за стимулиране на институционални иновации. Това бяха част от темите, по които дебатираха образователни лидери в рамките на конференцията EDUtech Europe в Амстердам, Нидерландия. Това е едно от водещите образователни събития в Европа, което представя иновации и последните тенденции в образованието, обединявайки експерти, практици и представители на бизнеса от цял свят. Единадесет представители на фондация „Световен образователен форум – България“, начело с председателя и директор на ОУ „Райна Княгиня“ д-р Мария Гайдарова, взеха участие в конференцията. Българската група включваше представители на три висши учебни заведения, началници на регионални управления на образованието и директори на училища.

За пръв път страната ни бе представена на форум от подобен мащаб с участие в дискусионен панел за иновативни решения, технологии и системи за прeодоляване на образователни кризи. Презентацията на „Световен образователен форум България“ разгледа предизвикателствата след COVID-19, доброто взаимодействие между правителствен и неправителствен сектор, създадените технологични решения, мрежи за подкрепа и споделени ресурси, включително дигиталната раница и безплатната платформа  https://www.teacherwef.bg/

„Конференцията EduTech EUROPE е възможност за разширяване на знанията, изграждане на нови контакти и сътрудничество за трансформиращо дигитално образование. Динамичната програма с паралелни сесии, изложението на най-новите образователни технологии и софтуер, презентациите от практиката привлякоха над 2500 участници. Имахме възможност да се свържем с представители на индустрията и образователни институции“, сподели д-р Мария Гайдарова. Която определи като впечатляващи  докладите на Виктор Саейс – президент на LEGO Education, Серена Сакс-Мандел – глобален технически директор за образование и временен регионален бизнес лидер за EMEA, Microsoft, Катлийн Нагли – директор на  Международно училище в Хелзинки, Лаура Найт – директор на дигиталното обучение в Berkhamsted School, д-р Томас Функе – съосновател, главен изпълнителен директор и президент на Tomorrow University of Applied Sciences, Мадхумалти Шарма – член на Изпълнителния съвет на Европейска асоциация на STEAM преподавателите.

Водещи в образователната индустрията говорители и преподаватели се включили в панелните дискусии и сесии за иновации – за използването на технологиите в класната стая, насърчаване  приобщаването и устойчивостта на STEAM, успешната дигитална трансформация, изграждане на партньорства между учителите и родителите.

„Интересни бяха и темите за използването на  местните паметници като инструменти за обучение, дизайн на обучението в ерата на хибридното образование, еволюция на арт клас с дигитални технологии, създаване на космическа класна стая“, добави Гайдарова.

Участниците дискутирали създаването на дигитална учебна среда, която насърчава равенството и приобщаването, използването на помощни технологии за повишаване на потенциала на учениците със СОП, промяната на методите за оценяване, за да се изравнят условията за учениците.

Представителната група от България посетила Музея на науката “Немо” в Амстердам, който представя открития и експерименти за посетителите си, предлагайки активности за всички възрасти. На първия етаж била разположена експозицията “Човешкото тяло”, където посетителите могат да изучават различните системи и функции на човешкото тяло чрез интерактивни демонстрации и експонати. Вторият етаж, наречен “Гигантска наука”, представял изложби и демонстрации, като например генериране на енергия или изследване на силите на гравитацията. На третия етаж, където са нанотехнологиите, можело да се изучават и опитват техните приложения. Четвъртият етаж изследвал свойствата на водата и нейното значение в нашия живот.