Доброволци ще провеждат образователни еко игри край Пеещите фонтани всеки вторник и четвъртък през юли

Началото на т. нар. “Чисти вечери” – серия от образователни игри и забавления за деца и родители, посветени на опазването на чистота в града, ще бъде дадено на 6 юли в 18 часа край Пеещите фонтани в Цар-Симеоновата градина.

Доброволците на платформата за чиста градска среда „Аз, ти, Пловдив” са подготвили забавления, с които да научат децата как и къде да изхвърлят отпадъците, а родителите – как да прилагат в ежедневието си принципи за живот #БезОтпадъци. Активистите ще отговарят на въпроси на гражданите, свързани с почистване и облагородяване на междублоковите пространства, разделното събиране и оползотворяване на отпадъци.

Специално внимание в първия ден на инициативата ще бъде обърнато и на тийнейджърите и младежите. По повод Деня на целувката (6 юли) те ще бъдат поканени да разпространят специалното послание “Целувай се на чисто!” с призив да пазят чистота около пейките в парковете и градинките на Пловдив.

Скорошно проучване сред пловдивчани, показа, че въпреки че мнозинството от гражданите намират опазването на околната среда за много важно за тях (68%), едва 27% изхвърлят отпадъците си разделно, а само 15% участнат редовно в инициативи за почистване на обществени пространства.

“Чисти вечери” ще се провеждат всеки вторник и четвъртък в Цар-Симеоновата градина на през целия месец юли. Ггражданите, които са почистили и облагородили обществено пространство около жилището си, могат да участват в игра с награди, като изпратят снимки на мястото преди и след почистването. Повече информация ще намерите в страницата на инициативата във Фейсбук “Аз, ти, Пловдив”.