Популярни личности четат в класната стая по проект на “Ротари Филипопол”, подкрепен от МОН и Синдиката на учителите. Стартът бе даден с 4 а клас на ОУ “Райна Княгиня”

dscf9643

Четенето е като телевизия в главата, ти си представяш, а не е наготово.  Забавно е да се чете – има толкова смешни истории. Научаваш много думи, развива се речта. Това бяха част от разнопосочните и оригинални отговори, които четвъртокласници дадоха на въпроса: “Защо е полезно да четем?” Импровизираната дискусия се случи в ОУ “Райна Княгиня”, където “Ротари клуб Филипопол” даде старт на свой проект за грамотността. Инициативата е подкрепена от Министерството на образованието и Синдиката на българските учители и предхожда Националната седмица на четенето. Идеята е популярни личности, представители на различни професии, да четат на учениците и да ги мотивират да обичат книгите.

Без ни най-малко да се смущават от присъствието на многобройните гости, децата от 4 а клас с интерес слушаха любопитни факти от книгата “1000 въпроса”, прочетени от проф. Дора Левтерова от Пловдивския университет. Преди това класът пя заедно с гостите националния химн и изслуша химна на “Ротари”. Децата бяха любопитни да узнаят коя е най-мащабната инициатива на движението, което обединява 1.2 млн. души по цял свят. Вицепрезидентът на “Ротари Филипопол” Наско Начев разказа за 30-годишната битка с полиумиелита.

dscf9636

В унисон с темата за грамотността, проф. Левтерова прочете интересни данни за появата на писмеността преди 6000 години, а децата научиха какво са пиктограми, кой е направил хартията и как се издават книгите.

Вместо от енциклопедия, Мариела Николова от клуба им чете от таблет за папагали и първите ролери, които всъщност били обувки върху колела. На въпрос има ли птица, която може да лети назад, децата съвсем естествено дадоха отрицателен отговор, но се оказа, че това умее единствено колибрито. Особено подвижните му криле давали възможност да лети назад, встрани и да стои на едно място.

Без да се замислят, четвъртокласниците вещо обясниха на гостите какво разбират под грамотност – да можеш да пишеш, да произнасяш правилно думите, да си образован, да знаеш по всички предмети, да имаш диплома и грамота. Те обещаха да се включат в инициативата и да четат на по-малките ученици. Дори нахвърляха подходящите заглавия: “Мечо Пух”, “Пипи Дългото чорапче”, “Хитър Петър”, басни.

Да чете на учениците от “Райна Княгиня” е обещал и зам.-кметът Стефан Стоянов. Следващото събитие от поредицата инициативи ще е с ученици от целия начален курс, обясни директорът Мария Гайдарова.

dscf9631