Ректорът проф. Пламен Моллов връчи студентските книжки на четиримата, приети с максимален бал, на церемонията по старта на новата академична година

Четвъртокурсничка от Университета по хранителни технологии получи стипендията на името на изтъкнатия български енолог Димитър Панов. Роси Димитрова от специалност „Технология на виното и пивото“ е завършила с най-висок успех миналата учебна година, затова фирма „Домейн Бойар Интернешънъл“ решава да подкрепи по-нататъшното й развитие. На днешната церемония по откриване на новата академична година изпълнителният директор на компанията Евгени Харамлийски й връчи стипендията и поздрави първокурсниците за избора им да започнат своята професионална кариера от УХТ с уговорката, че бизнесът има нужда от тях.

В приветствието си ректорът проф. Пламен Моллов изрази увереност, че университетът подготвя следващото поколение изследователи, откриватели, мениджъри, преподаватели, министри, и най-вече лидери със самочувствие и мечти.

Той връчи книжките на четирима първокурсници, приети с максимален бал.

„Днес уверено ще заемем местата си, защото знаем, че сме на правилното място“, каза Пея Карова, избрала да учи „Биотехнологии“, защото иска да направи научна кариера. Прабаба й и прадядо й били професори в областта на хранителните технологии и земеделието, така че продължава семейната традиция.

Сред гостите на тържеството бяха Н. Пр. Джузепина Дзара, посланик на Италия у нас и Доктор хонорис кауза на УХТ, почетните консули на Италия в Пловдив Джузепе Ди Франческо и на Германия тук д-р Мариана Чолакова, представители на местната държавна и общинска власт, ректори на пловдивските висши училища, бивши ректори на УХТ, директори на професионални гимназии, членове на Съвета на настоятелите на университета, представители на бизнеса.

В приветствието си на български език посланик Дзара заяви, че за България, също като в Италия хранителният и технологичният сектори са изключително важни. „Предстои ви дълго и богато пътуване, което от вас зависи да бъде успешно“, обърна се тя към първокурсниците.

Проф. Моллов удостои за изключителни заслуги в развитието и утвърждаването на Университета по хранителни технологии и издигане авторитета на научната общност в България проф. Георги Вълчев, ректор на УХТ 2003 – 2011 г. Той получи статуетката „Плодотворие“ на скулптора Цвятко Сиромашки.