Румена от ОУ „Яне Сандански” обича да чете приказки и има талант да разказва, казва класната Делка Маджарова

Дебютната й книга вече е по рафтовете на големите книжарски вериги, въпреки че е едва на 10 години. А премиерата на „Приключенията на Снежко” събра множество ученици от ОУ „Яне Сандански”, където учи и самата тя. Става дума за четвъртокласничката Румена Катрева, която написа и издаде първата си книга. Подобаващото представяне се състоя именно в училището, където талантливото момиче бе аплодирано от връстници, учители и родители, които я засипаха с въпроси. Те са и първите читатели на историите на главния герой, който пътешества по целия свят, запознава се с хора и животни, преодолява множеството препятствия, благодарение на своята изобретателност и упоритост. Във всяка от главите обаче доброто побеждава.

Идеята за книгата дошла на Руми, когато била в 3 клас. Споделила на класната си Делка Маджарова, която я насърчила да записва всяка история, която й хрумне. А след това заедно я редактирали.

„В учебната програма има доста упражнения, които изискват от децата да измислят истории по зададено начало, да съчиняват по картинки. В часовете по четене често им поставям самостоятелна работа да пишат истории. Така се открои талантът на Румена да разказва. Тя чете доста бързо, при това с разбиране, което е много важно за нейната възраст. И тъй като съчиненията й започнаха да се получават много добре, това я насърчи да измисля нови и нови и да ги записва”, обяснява Маджарова.

След като прилежно писала в тетрадка близо 30-те глави за Снежко година и половина, Румена ги набрала компютър и решила да ги събере в книга.

Вече пише втора, но все още няма работно заглавие.