Кампанията по повод Международния ден на безследно изчезналите деца провокирала 11-годишната Соня Симова от ОУ „Димитър Талев“ да съчини поучителната история

Четвъртокласничка написа разказ за опасностите в социалните мрежи. Кампанията по повод Международния ден на безследно изчезналите децата провокирала Соня Симова от ОУ „Димитър Талев“ да съчини поучителната история. Съучениците на 11-годишното момиче вече прочели в клас „Грешката на Ванеса“, публикувана и в сайта на Центъра за безопасен интернет.

Соня още от първи клас проявявала интерес към четенето и писането на истоири, като любимото й четиво е „Матилда“ на Роалд Дал. Във втори клас направила сама малка книжка на английски език, която подарила на училищната библиотека. Освен английски, учи и испански. Обича театъра, компютърното моделиране и технологиите – прави презентации, програми в Скрач, участва в олимпиади и училищни състезания.

„Разговаряли сме по темата безопасен интернет и какви правила трябва да се спазват в онлайн пространството, как да мислим критично, а ако нещо ни притеснява да го обсъдим първо в семейството. Днешните деца ще се развиват в света на технологиите и в това няма нищо страшно, просто е необходимо да се спазват определени правила, а тези правила важат в същата степен и в реалния живот“, коментира майката на Соня – Мариела Митева.

Според баща й Вълко все повече подрастващи използват социалните мрежи, правят си селфита и клипчета, поместват лична информация там, но това крие своите рискове. „Ако не си в поредната социална мрежа, и то с хиляди лайквания, то не си интересен за съучениците си, загуби се комуникацията помежду им. Това породи интереса на Соня да създаде разказа, който звучи като предупреждение към връстниците й. Писа го в продължение на няколко дни в телефона си. Когато го прочетох, си дадох сметка колко много е пораснало детето ми. Мисля си, че и родители, и деца можем да намерим грешките си в него и да не ги допускаме“, коментира Вълко Митев.

 

Грешката на Ванеса

Имало едно време едно момиче на име Ванеса. Тя била ученичка в четвърти клас. Излязла в лятна ваканция. Прекарала си страхотно и неусетно станало отново време за училище.
Бил първият учебен ден. Ванеса пристигнала с раничката си на гръб и седнала на чина. Минал първият час. Момичето си прибрало учебника и отишла до приятелките си. Те си гледали телефоните. Ванеса им казала:
– Здравейте, приятелки, много ми липсвахте през лятната ваканция! Какво правите? Никой не ѝ отговорил. Тя попитала няколко пъти и накрая те казали:
– Офф, я ни остави! Пречиш ни да се снимаме за новата социална мрежа. Ако искаш да си една от нас, си я изтегли.
На Ванеса не ѝ станало никак приятно и си отишла на чина. Свършил учебният ден и тя се прибрала в къщи. Написала си домашните бързо, защото искала много да разбере какво толкова вълнува приятелките ѝ в тази социална мрежа. Инсталирала си я. Направила си профил в нея и на следващият ден веднага с пристигането си в училище им показала, че си е направила профил. Те ѝ казали:
– Ха-ха-ха! Миличка, за да си една от нас, трябва да бъдеш известна.
На Ванеса отново не ѝ станало приятно, че ѝ се присмивали.
Свършил и този ден. Ванеса си написала домашните, научила си уроците и веднага си взела телефона. До около единадесет вечерта тя не спирала да качва видеа, за да стане известна. Майка ѝ се зачудила защо Ванеса не излиза от стаята си и не идва при нея. Тя влязла в стаята на Ванеса и я попитала:
– Ванеса, защо не излизаш от стаята, дъще?
– Ох, мамо! Качвам видеа. Остави ме! – отговорила Ванеса.
Майка ѝ казала да остави телефона, защото било време за лягане. Ванеса й отвърнала:
– Офф, добре, мамо! Последно качвам клип.
Направила си клипа, оставила телефона, който бил много горещ и легнала да спи.
На сутринта отишла на училище. Приятелките ѝ видели, че тя вече има много повече последователи от тях. Започнали да се държат по-грубо с нея, защото ѝ завиждали.
Ванеса се прибрала вкъщи. Било време за домашните, но те вече били написани. Майка ѝ попитала:
– Кога си написа домашните?
Ванеса ѝ отговорила:
– Ами то има толкова много време през междучасията, че можеш да си напишеш всички домашни.
Майка ѝ малко се зачудила и решила да ги провери. Момичето отново започнало да качва видеа. След половин час майката извикала дъщеря си, за да ѝ обясни защо всяка задача от домашните е грешна. Ванеса казала:
– Важното е да са написани.
Майката казала, че ѝ взима телефона, а тя да сяда и да започва да учи по всички предмети.
Момичето много се ядосало и се заключило в стаята си. Мислело за план как да си върне телефона. Хрумнала ѝ една идея.
На следващия ден тя помолила умника на класа им да ѝ пише домашните. Той обаче не се съгласил. Ванеса му казала, че ще му плаща по седем лева на ден, за да ѝ пише домашните. Той се съгласил.
Минала седмица. Успехът на Ванеса рязко се повишил. По всички предмети тя имала шестици.
Един ден отишла при майка си.
– Мамо, мамо виж ми оценките и домашните – казала тя.
Майка ѝ видяла и двете неща и била възхитена. Тогава Ванеса ѝ казала:
– Мамо, може ли сега да си получа телефона?
Майката на Ванеса била добра жена. Дала ѝ телефона. Момичето заподскачало от радост, когато си взело устройството.
Когато си отворила социалната мрежа, телефонът направо полудял от известия в нея. Тя имала осемдесет и осем хиляди фена, а клиповете ѝ били много популярни. Отново не оставила телефона, докато ръцете ѝ не прегреят.
Ванеса следвала малко хора. Един ден ѝ писал един човек. Той не бил с добри намерения, но се държал нормално. Първоначално казал „Здрасти“. Чакал да му отговорят и така и станало. Човекът я попитал как е и тя отговорила, че е добре. След време започнал да я разпитва по много лични въпроси. Ванеса много се радвала, че някой я разбира. Чакала с нетърпение училището да свърши и да си вземе телефона и да споделя още неща с ЧОВЕКА, КОЙТО Я РАЗБИРА. Оценките на момичето отново много бързо тръгнали надолу. Майка ѝ много се притеснявала за дъщеря си и накрая един ден пак ѝ взела телефона.
Ванеса не можела да трае повече.
Дошло време за сън. Легнала си в легълцето и се направила, че спи, понеже майка ѝ идвала всяка вечер, за да ѝ пожелае лека нощ.
Момичето изчакало родителите ѝ да заспят. Надникнала и видяла, че майка и баща ѝ са заспали. Тя се промъкнала покрай тях. Огледала къде може да ѝ е телефонът.  Накрая го намерила и излязла от дома си. Писала на човека къде се намира, за да я прибере НА СИГУРНО МЯСТО.
На сутринта майката отишла да събуди детето си за училище, но когато дошла до леглото ѝ тя много се уплашила, че я няма. Хората започнали да звънят на познати, за да питат дали случайно дъщеря им не е при тях. Никой обаче не знаел. Веднага звъннали на полицията, за да я издирват.
Родителите започнали по цял ден да обикалят с колата си, за да намерят Ванеса. И така три дни минали много бавно. Майката не била в състояние да прави нищо. По едно време телефонът ѝ звъннал. Това се оказала Ванеса. Момичето било много изплашено, но успяло да каже адреса, на който се намира. Родителите веднага тръгнали с колата, като първо звъннали на полицията, че имат информация за местоположението на детето. Пристигнали на мястото. Появили се в много добър момент, понеже човекът щял да я удари. Полицията веднага се намесила, а Ванеса отишла при майка си и я прегърнала силно. Тя много се срамувала от постъпката си и от себе си.
Момичето било прегледано и за щастие всичко било наред. Един ден след това човекът бил разкрит, като имал и други прояви с други момичета на нейната възраст. Ванеса много се радвала, че този кошмар е свършил.
След време Ванеса отново тръгнала на училище. Оценките ѝ се подобрили. В бележника имала само шестици. Ванеса си изтрила социалната мрежа. Приятелките ѝ я попитали:
– Защо си я изтри, Ванеска?
Ванеса им отговорила, че повече не ѝ трябва.
– Най-важното е семейството ми да ме обича и само това има значение! – казала тя.
– О-о-о, и значи сега ще си останеш отново същата скучна Ванеса, така ли? – попитали приятелките.
– Да!!! Не ми пука за вашата тъпа мрежа. Довиждане “приятелки“!