Общински еко експерт запозна ученици от ОУ „Райна Княгиня“ с предимствата на пречиствателната станция в града

Четвъртокласници изработиха дърво от картон, символизиращо живата природа и значението на рециклирането за нейното опазване. Инициативата е по повод днешния 18 март – Световен ден на рециклирането.

Учениците и учителите от ОУ „Райна Княгиня“ се включиха активно в Global Recycling Day, който  се отбелязва традиционно през месец март по целия свят. Мотото на кампанията през тази година е “Искам да съм полезен…Рециклирай ме!”. Всички ученици в продължение на  седмица носили пластмасови бутилки, за да участват в надпреварата за разделно събиране, рециклиране и опазване на природата.

„Проведоха се много дейности, свързани с темата: оцветяване и украсяване на кошчета за разделно събиране на отпадъците в класната стая, работилница за претворяване на ненужните материали“, разказа директорът Теменужка Тошева.

По случай Световния ден на водата 22 март децата вече разработват проекти, правят макети, рисуват, съчиняват стихове, есета и приказки.

Ученици от 3 в и 4 в клас участвали в урок по проект „Зелени училища“, осъществяван от България, Сърбия и Румъния и под патронажа на СБУ и учителските синдикати в Румъния и Сърбия. На децата гостувала Руска Андреева – главен експерт в дирекция „Екология и управление на отпадъците“ в Община Пловдив, която ги запознала с предимствата, приложението и важните параметри на помпената и пречиствателната станция на града. Предстоят още учебни дейности на открито и игри за развиване на зелени компетентности.