Децата от НУ „Христо Ботев“ излязоха доволни от изпита по български език и литература, зачудили се за двойно „н“, справили се с лекота с творческата задача, която изисквала да съставят текст по изображения

Супер лесно беше, в клас сме решавали по-трудни варианти, само да не диктуваха толкова бързо. Това споделиха четвъртокласници от Начално училище „Христо Ботев“ на излизане от изпита по български и литература днес.

5654 четвъртокласници от Пловдив и областта трябваше да се явят на национално външно оценяване по предмета днес. 355 от тях обаче не дойдоха за НВО, сочат данните на Регионално управление на образованието. Учениците решаваха писмен тест в рамките на 60 минути. Децата със специални образователни потребности разполагаха с половин час повече време за работа.

На днешния изпит учениците трябваше да се справят най-напред диктовка, записана на аудиофайл три пъти, заедно с необходимите паузи, както и с инструкции към учениците. Първоначално те слушат целия текст, след това всяко изречение на смислови части, отделени с кратки паузи, като записват ги последователно. Накрая отново слушат текста, за да си направят самопроверка и да допълнят пропуснатите препинателни знаци, букви или думи.

Изпуснах някои думи, не можах да ги допиша и при проверката, казва Виктор, но пък е доволен, че се е сетил да напише прилагателните „лунната“ и „есенната“ с двойно „н“. Алекс пък е доволен, че е дал дълги отговори на въпросите към текста за четене с разбиране, даже не му стигнало мястото. В него се разказвало за Алекс, който ревнувал от малкото си братче, но разбрал, че трябва да се радва на новия живот. Заболя ме ръката да бързам при диктовката, сподели на излизане и Сияна, затова пък беше много доволна от историята, която е съчинила при творческата задача. В нейната версия момичето, което карало колело, паднало, тъй като внезапно куче му препречило пътя. Впоследствие обаче станали приятели, тъй като кучето не избягало, а отишло при нея да я „утеши“.

Тестът съдържа езикови задачи с избираем отговор, текст за четене с разбиране и тестови задачи към него, както и речева задача с творчески характер, изискваща свободен отговор.

Оценките от националното външно оценяване в края на IV клас са в точки и се вписват в удостоверението за завършен начален етап на основно образование. Максималният брой точки на всеки изпит е 100.

Резултатите ще бъдат обявени до 9 юни.