IMG_20170517_161905

Четвъртокласници рисуваха с популярния италиански илюстратор на книги Ромина Беневенти. В рамките на инициативата „Младият Пловдив чете”, учениците от 4а клас на СУ“Софроний Врачански“ гостуваха на детския отдел на Народна библиотека „Иван Вазов“, където имаха уникалния шанс да участват в две ателиета за рисуване, заедно с Беневенти.

„Когато пристигнахме и видяхме Ромина, бяхме много развълнувани. Тя говореше на английски, но въпреки това я разбирахме прекрасно. Там, където  се затруднявахме, преводачът ни помагаше”, разказа Божидара Маркова.

Съученичката й Александра Кръстева направила чудесна презентация за Ромина, която изключително много впечатлила илюстраторката. Това, всъщност, бил подаръкът от целия клас за италианската гостенка.

Ромина разказала, че живее в къща с девет котки, които са нейните помощници. Двете страсти на илюстраторката са езиците и рисуването.

„Показа ни някои от нейните илюстрации. Научи ни как и ние можем да си направим като една от нейните рисунки -„Котка в библиотека“. Справихме се отлично. След което я оцветихме под напътствията на Ромина, тя ни обясни  как се правят сенки и светлосенки с помощта на два цветни молива”, разказва още Божидара.

Ромина подарила на класа илюстрована от нея книга с автограф – „Питанки“ на Петя Кокудева, носител на тазгодишната Национална награда „Константин Константинов“ в категория автор за книжката за деца.

IMG_20170517_151346