„Зад всеки от символите, които отборите получиха, се крият думи, които дават нашето разбиране за свободата“, обясни идеята на интерактивното състезание директорът на СУ „Хр.Г.Данов“ Гергана Аврамова

Четвъртокласници разгадаваха кодирано послание за свободата по време на интерактивно състезание по повод националния празник. Точно в 8.30 часа директорът Гергана Аврамова и зам.-директорът по учебната дейност Виолена Георгиева влязоха в двете паралелки, за да обявят регламента и дадат началото на Дановиадата. Децата дори не подозираха какво ги очаква, затова, щом чуха, че ще трябва да откриват поставени на различни места в училището символи, изригнаха от радост и мигновено се разделиха на отбори.

Зад всеки символ – шевица, таблет със слушалки, лаборатория, мислещ човек, дъска с английски думи, топка и интернет мрежа, бяха скрити думи, които учениците трябваше да намерят, след като изпълнят поставените задачи. В кабинета по литература на преподавателя Христинка Маринова ги очакваха предизвикателства, свързани с обучението им по предмета. Представители на 4 а и 4 б клас имаха на разположение само 10 минути, за да се справят с въпросите и да получат двете думи, нужни за разкодиране на посланието. За целта на помощ дойдоха 8-класници, които изиграха откъси от изучавани от състезателите приказки, но без думи.

„На дъската имате подсказка – рисунка по приказката, която да ви помогне да се ориентирате“, насърчи децата Маринова и пусна таймера. Само за минута време първият отбор успя да отгатне, че комичната ситуация, която разиграха гимназистите, съответства на приказката „Кой е по-висок“, а отбор № 2 след известно колебание позна „Игра на криеница“. Втората задача изискваше от четвъртокласниците да попълнят липсващи думи от стихотворението „Обич“ на Дора Габе.

Истинско предизвикателство се оказа кабинетът, на който бе поставен символът за лаборатория. Там децата имаха за задача да измерят температурата на водата, като преди това трябваше да затоплят една от колбите, а след това изследваха и сравняваха вещества. Преподавателите по биология и химия Росица Василева и по физика – Миглена Петрова, бяха впечатлени от уменията на Стилян, който се справи безпогрешно, въпреки че това бяха първите му опити, и то върху неизучаван в часовете по човека и природата материал.

За да направят преживяването запомнящо се и децата да си тръгнат с нови знания, учителите представиха кратка мултимедийна презентация на български научни открития. Така децата научиха, че шестият сърдечен тон е дело на българина д-р Иван Митев. Това са звуците, които се чуват от биещото сърце при изпомпване на кръв. Може би най-известното по света изобретение е киселото мляко. Откривателят на кисело-млечната бактерия, която придава специфичния вкус на млякото ни, е д-р Стамен Григоров, разбраха още четвъртокласниците. Третото постижение, за което научиха, бе това на фармаколога Димитър  Пасков  – откривателя на нивалина – лекарствен препарат, който се извлича от кокиче.

„Идеята да организираме такова състезание в навечерито на националния празник е нашето схващане, че свободата е действие, избор. Трябва да научим децата не просто да почитат героите, а да работят върху себе си“, категорична е Аврамова. Неслучайно кодираното послание бе: „“Свободата е правото да направиш това, което искаш, без да пречиш на другите“.

На финала представителите на отборите разказаха едни на други през какви препятствия са преминали и рисуваха с пръсти своето усещане от преживяването. И двата класа получиха погача за награда.