Хартиените учебници отидоха в историята по време на двудневните иновативни уроци в ОУ „Васил Петлешков“, където гостуваха ученици и учители от ОУ „Неофит Рилски“ в с. Ягодово и бургаското ОУ „Братя Миладинови“

Какъв е приносът на България за опазване и обогатяване на европейското културно наследство проучваха четвъртокласници в час по Човекът и обществото. Хартиените учебници в ОУ „Васил Петлешков“ отидоха в историята по време на двудневните иновативни уроци, на които гостуваха ученици и учители от ОУ „Неофит Рилски“ в с. Ягодово и ОУ „Братя Миладинови“ – Бургас. Срещите се реализираха по Националната програма „Иновации в действие“.

Началният учител Калина Даскалова и нейните  ученици от 4 в клас реализираха урока „Ние сме граждани на европейска България“, работейки на персонални Chromebook  устройства. Те използваха свое копие на документ с всички задачи за часа, включително връзки с разнообразни материали – ММТS. Децата попълниха анонимна анкета в Google, дискутираха какво прави Европейският съюз за своите граждани и за планираното осигуряване на безплатен достъп до интернет. Акцент в урока беше опазването на културното наследство на голямото европейско семейство. Учениците посочиха примери за материални и духовни културни ценности и гледаха презентация за българските занаяти, изготвена от  групата за занимания по интереси “4web”.

Във всички тези дейности, реализирани по модела 1:1  равностоен партньор бяха четвъртокласниците от ОУ „Неофит Рилски“ в с. Ягодово, които имаха достъп до същите задачи в Google classroom на своите Chromebook  устройства. Учениците и учителите от  ОУ „Братя Миладинови“ участваха в урока чрез видеовръзка в Google meet , също попълниха анкетата и имаха достъп до всички електронни ресурси.

Часът по математика в 6. клас се превърна в урок по родолюбие, в който мултидисциплинарният метод на преподаване обедини науките математика, география и екология.  Учениците работиха групово по тема „Пропорции“, ориентираха се за основните градове, разположени в полите на Стара планина, Пирин, Дунава и Горнотракийската низина,  изчисляваха разстоянието по карта между Пловдив и Велико Търново, Русе, Мелник или избран любим град. Екологичната част на урока включваше пресмятане на количеството хартия за рециклиране, събрано от училището, както и капачките по инициатива „Капачки за бъдеще“. Урокът беше реализиран от Милена Маврова и Николина Барбутева – учители  в прогимназиален етап.

В подготовка на темата за урока „Красотата на българската шевица“ учениците от 3 б клас посетиха Занаятчийското училище и Улицата на занаятите в Старинен Пловдив, заедно с четвъртокласниците от Ягодово, за да се запознаят отблизо с тъкачество, дърворезба, стъклопис, грънчарство и да се включат в изработването на елементи и предмети.  Придобитите впечатления и знания им бяха необходими за последвалия час по български език и литература, технологии и предприемачество и изобразително изкуство.

„Красотата на българската шевица“ беше темата на „бягащата“ диктовка, която освен за бързина, беше оценявана и за точност от съдийска комисия. Младият учител Антония Ангелова направи своя дебют пред публика и представи на гостите иновативните си методи на преподаване, които включват мултидисциплинарност, групова работа и физическа активност.