ОУ „Граф Игнатиев“ прилага програмата за проектно-базирано обучение „Дизайн шампиони“, децата от начален етап участват в основани на професии мисии

Какво ли е да си космонавт днес, когато откриваме нови галактики и говорим за хора на Марс, какви тайни крият другите планети. На тези въпроси търсиха отговор четвъртокласници от ОУ „Граф Игнатиев“ в с. Граф Игнатиево по време на своята космическа мисия. Разделени на екипажи, те поеха на пътешествие към избрана планета. Децата сами проектираха и създадоха ракети на бъдещето, с които излетяха в космическото пространство, за да изследват небесните тела и техните спътници.

Мисията се реализира по програмата за проектно-базирано обучение „Дизайн шампиони“, по която училището работи. Мисиите са готови проекти за деца от начален етап, чрез които те навлизат в света на увлекателна професия или дейност. Мисиите са базирани на дизайн мислене – световен метод за иновации и креативност, който решава проблеми по нов и различен начин. В продължение на 5 учебни дни по 90 минути на ден заедно опознават, избират и създават.

„Всеки ден от мисията завършва с описание на работата на ученика в неговия дневник. Дневниците остават за спомен на децата и родителите им, дълго след като мисията приключи. На последната страница има място и за очертаване на ръчичката като знак за “Мисията е завършена успешно!”, пояснява директорът Даниела Петкова.

В мисиите са въвлечени и семействата. В началото те получават писмо с кратко резюме и дейностите по темата за дома. В седмицата, предхождаща мисията, всеки родител получава електронно писмо.

На третокласниците се паднала мисия “Архитект”. Освен че се запознали със същността на работата на архитекта, те научили повече за известни сгради в Ню Йорк. Разделени по екипи, децата си избрали сгради, на които направили чертеж и макет от кашони. А на финала построили своите небостъргачи.

Мисия “Арктически откривател” предизвикала децата от 2 а клас да тръгнат на пътешествие в миналото. Пътували през водите на Северния ледовит океан, за да проучат, че ледовете и айсбергите са от особена важност за живота на земята. Учениците опознали работата на откривателите, техните цели, организация, екипи и превозни средства, запознали се с известни личности и техните пътешествия по света. В края на мисията изготвили сценарий и пресъздали експедиция до Северния полюс

Връстниците им от 2 б клас се впуснали в мисия „Олимпиец“, за да се запознаят с историята на олимпийските игри и различните спортове, като поставили фокус върху зимните в Пекин. Учениците проучили символиката на кръговете, талисманите, градовете домакини и цялата организация по провеждането им. Създали свои собствени спортни дисциплини чрез играта „Шантави карти“, комбинирайки изтеглените с карти уреди. Второкласниците тренирали и се състезавали по измислените от тях спортни дисциплини, а победителите били удостоени с медали.