Тъй като училищата са затворени, традиционният за Рождество битов кът ще радва служителите на „Стамболов“ 1

Изложбен кът на четвъртокласници, посветен на традициите на Бъдни вечер и Коледа, е подреден в централното фоайе на Община Пловдив. Извънредната епидемична обстановка, която наложи превключване към обучение в електронна среда за всички, остави школските сгради пусти в навечерието на празниците. Учениците от 4в, 4г и 4д клас на СУ „Паисий Хилендарски“ обаче проучили характерните за Рождество обичаи, намерили в бабиния скрин халище, старинни съдове, носии, сложили даже погача с кръст от тесто, за да пресъздадат автентичната атмосфера за Бъдни вечер и Коледа.

„При други обстоятелства тази ученическа експозиция щеше да бъде представена в училище, но заради онлайн обучението то е пусто и решихме да я споделим с общността на нашия град – на място, където може да бъде видяна и да зарадва повече хора. Посланието е ясно. Децата ни са от новото дигитално поколение, в което инвестираме и очакваме толкова много, но истински ценното е да бъдат любознателни и да познават традиционния свят на българската празнична традиция, да я ценят и да се приучат да я споделят“, коментира директорът Ирена Душкова.

Училищните празници тази година минават под надслова “Виртуална Коледа – 2020”. На сайта на училището са представени послания от учениците, записани пред екрана у дома. Соловите изпълнения на талантите от вокалната група влезли във всяко семейство. За празничното настроение допринесла и изложбата на най-добрите рисунки на паралелките от начален етап. Децата от 4 а клас даже разказват приказки за Рождество, легенди за елхата, коледната свещ и коледния чорап.