Учениците от СУ „Хр.Г.Данов“ спечелиха две първи места в конкурса на Британски съвет, участваха в научно шоу за магията на Коледа

Четвъртокласници предлагат решение за трафика, което ще помогне за намаляване на вредните емисии във въздуха. Децата от 4 а и 4 б клас на СУ „Хр.Г.Данов“ демонстрираха знания и умения по нова образователна програма за основни принципи на програмирането Micro:bit, благодарение на която са разработили проекта си „Зелена вълна“. Главният компютър е програмиран така, че да управлява всички светофари, като идеята е автомобилите да се изтеглят по-бързо, обясниха децата и добавиха, че командите могат да се подават автоматично или от регулировчик. Времето за зелен или червен сигнал може да се увеличава или намалява в зависимост от това какъв е трафикът, уточни преподавателят по информационни технологии Георги Трайков, който е помагал на децата при програмирането. Те отправиха покана към кмета на града Здравко Димитров да дойде при тях в училище, за да му представят разработката си, която би могла да е от полза за експертите.

Четвъртокласниците демонстрираха проекта си снощи в рамките на научно шоу за магията на Коледа, което се проведе в Дома на културата. С него бе поставен финал на проекта „Училище за словесни магии“ на Британски съвет, част от програмата на „Пловдив 2019“.

Как с помощта на Micro:bit може да се създаде робот пък показаха 11-класниците на СУ „Хр.Г. Данов“. Станислав Денев и Кирил Митев са автори на устройствата, с помощта на които се събират токсични отпадъци. Момчетата направиха показно как работи високопроходим робот, управляван чрез радиовръзка, и робот за градски условия, който се задейства с помощта на мобилен телефон.

Малките и големите програмисти на училищего спечелиха първите две места в конкурса на Британски съвет и получиха отличия.

Припомняме, че проектът Micro:bit се реализира по програма на Община Пловдив и Британски съвет. СУ „Хр.Г. Данов” бе сред пилотните 13 училища, в които се работи с малкия джобен компютър. 350 устройства бяха закупени от общината по заявка на директорите, за да бъдат внедрени в учебния процес. 40 учители преминаха кратък курс за приложението на революционното устройство в работата им като преподаватели.

Micro:bit е разработка на образователния отдел на ВВС като отговор на промяната в програмите за обучение във Великобритания. Предметът „Информационни и комуникационни технологии” отпада,  тъй като не отговаря на новите дигитални умения, които днешната среда изисква от младите хора, и на негово място идва програмирането. Mини компютърът е с размерите на половин кредитна карта и позволява на децата да бъдат иновативни и изобретатели. Micro:bit е проектиран да подпомогне учениците в първите им стъпки в програмирането. Той разполага с два бутона, акселерометър и електронен компас. Захранването се осъществява чрез две стандартни АА батерии или чрез наличния micro USB порт. Уcтpoйcтвoтo e oбopyдвaнo и c Вluеtооth мoдyл. Cъздaвaнeтo нa пpoгpaми cтaвa чpeз cпeциaлeн yeб-caйт, ĸoйтo имa и мoбилнa вepcия. Може да се програмира от таблети, мобилни телефони, лаптопи и компютри.

Учениците он СУ „Хр. Г. Данов“ и от ОУ „Райна Княгиня“ участваха в научното шоу за магията на Коледа, организирано от Британски съвет. Те научиха колко вида снежинки има, как падат те и колко различни вида дъга могат да произведат. Разбраха защо носът на еленчето Рудолф е червен, а очите му са сини през зимата и кафяви през лятото.