Учениците от начален етап на СУ „Пейо Яворов“ се включиха в инициативата „Деца помагат на деца“

Панталони, грейки и якета, суитшърти, полари и спортни екипи получиха като дарение днес децата от ОУ „Отец Паисий” в Песнопой. В грижливо опакованите пакети имаше също данки, шалове и шапки, както и обувки за есенно-зимния сезон.

Инициативата „Деца помагат на деца“ се осъществява по идея на дългогодишния директор на СУ „Пейо Яворов” Сашка Кръстева, която от тази учебна година пое училището в Песнопой. Тя бе пенсионирана в началото на юни, заедно с директорите на повече от 20 учебни заведения в областта. За ръководните постове бяха проведени конкурси, но не се явиха желаещи за овакантеното ръководно място на селското училище в община Калояново. РУО сложи за временно изпълняващ длъжнотта Кръстева с мотива, че е опитен директор от системата.

„Температурите паднаха значително, но някои от учениците идват все още с джапанки, защото нямат обувки. Повечето от тях са от изключително бедни семейства, затова призовах бившите си ученици да се включат в благотворителната кампания“, обяснява Кръстева.

Колегата, който откликва от „Пейо Яворов“, е главният учител в начален етап Ваня Иванова. Тя обявила не само на своите четвъртокласници, но и на останалите ученици в начален курс, че се събират дрехи за нуждаещи се техни връстници. Родителите с готовност откликнали и само за седмица събрали повече от очакваното. Някои семейства дори купили съвсем нови дрехи, присъединили се и учители.

Наложи се днес Кръстева да дойде в Пловдив с училищния автобус, за да прибере дарените облекла. Заради противоепидемичните мерки с нея пътуваха само три от децата, които дойдоха да благодарят за жеста.