Паркът на ученици от ОУ „Алеко Константинов“ включва още място за йога, зона за почивка с хамаци, алеи за пешеходци и колоездачи, мини водопад и бе представен пред експерти от район „Централен“ и Камарата на архитектите

Четвъртокласници направиха проект на мечтания градски парк и го представиха през кмета на район „Централен“ Георги Стаменов. Полина Миленкова, Габриела Белчева, Ния Пенчева и Калоян Джардин от 4 б клас  измайсторили макета само за два часа в рамките на задание по дизайн мислене.

„В продължение на 5 дни те добиваха базови познания за ландшафния дизайн, а след това изработиха и професионален продукт. Всички идеи, вложени в проекта, са авторски“, обясни класният ръководител Нина Търева.

Паркът включва място за йога занимания, панорамно кафене на дърво, зона за почивка с хамаци, кула, от която могат да се наблюдават птиците, алеи за пешеходци и колоездачи, цветна градина и чешма. Сред атракциите, които авторите са придвидили, са езеро, където може да се наемат лодки, къщичка за игра, люлка, пънчета за сядане, въжен парк, детска площадка, водна площ с риби, костенурки и малък водопад, както и мини зоокът, в който мостчета до дърветата позволяват на посетителите да наблюдават животните отвисоко.

Ландшафтният архитект на район „Централен“ Славка Цочева подчерта, че децата са направили модерен и съвременен проект – отражение на последните актуални тенденции, а главният архитект в кметството Юлиана Петрова допълни, че всеки един от елементите  може да се приложи при проектирането на парковите пространства в Пловдив.

„Сътворили сте прекрасен проект. Сигурен съм, че в обозримо бъдеще може да видите част от брилянтните идеи в него, осъществени в парковата среда на район „Централен“, която предстои да реновираме“, коментира Георги Стаменов.

Възхитени от смелите идеи на четвъртокласниците бяха и ланд. арх. Мирела Димитрова-Дуйар, арх. Васил Василев и арх. Ива Димитрова, представител на Камарата на архитектите в България, които също присъстваха на презентацията в парк „Парашутна кула“.