Онлайн обучението създаде съвременна версия на Шекспировата трагедия, спектакълът провокира дебат за ранните бракове

Атанаска и Емил днес бяха Роза и Роналдо в театралния спектакъл „Ромео и Жулиета от квартал „100 липиНово“. Съвременната версия на Шекспировата трагедия оживя на сцената в Образователния център в Начално училище „Кирил Нектариев“ като финал на проекта „Извънредно огледало“, реализиран от Сдружение „Обединени професионалисти за устойчиво развитие“. Представлението е създадено по метода Форум театър на Аугусто Боал, т.е. децата разиграват реална случка и търсят решение на проблема в дебат с публиката.

Главните герои днес, които са четвъртокласници, претвориха наистина случила се в махалата история и така поставиха проблема за ранните бракове.

„Благодаря на родителите и семействата, които ни се довериха“, обърна се към зрителите в залата водещата Донка Кьосева. Освен учители и ученици, да аплодират начинаещите актьори дойдоха и майките им.

Час преди да се вдигне завесата гримьорите се погрижиха да изрисуват лицата им бели, а на главната героиня добавиха и червено сърце.

Работата по спектакъла започва преди 6 месеца, разказва режисьорът Лилия Секова. В непринуден разговор с нея децата, привлечени да се включат в проекта, разказват, че ги карали от малки да чистят, да се грижат за невръстни братя и сестри, за преживяванията си в социалните мрежи. На едно от заниманията момче споделило за свой приятел, който си чатил с момиче, когато пандемията прекъснала присъственото обучение и се наложило да останат вкъщи. Когато децата се върнали в клас, двамата си уговорили среща в училище, но семейството на момичето разбрало и вдигнало скандал, че така посрамвала фамилията. Тутакси била уговорена сватба с друго момче и днес злощастната Жулиета от тази история вече има дете.

Секова решава да пресъздадат драмата на момчето и момичето от махалата, написала сценарий, но не подозирала колко трудно ще бъде научаването на репликите, тъй като децата имали сериозни проблеми с българския. Атанаска и Емил са сред малцината, които остават докрай участници в проекта, финансиран от Национален фонд „Култура“ по програма „Социално ангажирани изкуства“. Първоначално се включили тридесетина деца, но пандемията, езиковата бариера, родителските предразсъдъци постепенно стопили трупата. Репетициите преминали под формата на игра, етюди, занимания по танци и йога, осъществили се и срещи с професионални актьори, които оказали емоционална подкрепа.

Днес участниците се раздадоха на сцената, но на финала трагедията доби елементи на комедия, когато Роналдо и Роза трябваше да изпият наужким по една шепа лекарства, за да не бъдат разделени в любовта си. Двамата обаче трудно сдържаха усмивките си и леко претупаха драматичния момент, но пък бяха възнаградени с бурните аплодисменти в залата.

„Съгласни ли сте с ранните бракове?  – опита да провокира дискусия водещата Донка Кьосева, и продължи: „Ето ви тема за помислите, когато си пиете кафето. Защото в 21 век подобно поведение на родители е недопустимо“.

Момичета от квартала, които обаче не се осмелиха да вземат микрофона, споделиха, че родителите им ги насърчават да учат и благодариха на учителите, които им помагат да се справят с проблемите у дома.