ОУ „Райна Княгиня”, ОУ „Панайот Волов”, СУ „Никола Вапцаров” и ДГ „Зора с почетен знак на Пловдив за 50-годишния им юбилей

21 пловдивски учители и директори получиха почетни значки. Грамоти и парични награди за 20 млади педагози

„Честити букви, те са мост на българския дух към вечността! Хвала на всички учители, които бдят над човешкото. Чрез тях животът се ражда всеки ден с нови въпроси и приятелства. Един учител знае, че ако работи с любов, онова, което посее в душата на детето, ще е вечно”.

С тези думи преподавателят по български език и литература от Хуманитарната гимназия Таня Петрова се обърна към присъстващите на церемонията по удостояването с почетен знак на Пловдив и с почетни значки на учебни и детски завадения, на изявени директори и учители. В Актовата зала на училището, поставило началото на традицията да се чества делото на Кирил и Методий, бяха раздадени отличията на заслужилите дейци на просветата в присъствието на представители на общинската власт.

Едно детско и три учебни заведения бяха удостоени с почетен знак на Пловдив по повод половинвековния им юбилей. Кметът Иван Тотев връчи отличията на директорите на ОУ „Райна Княгиня” – Мария Гайдарова, на ОУ „Панайот Волов” – Цонка Жиговечка, на СУ „Никола Вапцаров” – Елена Александрова и на ДГ „Зора – Дора Янева.

Председателят на Общинския съвет Савина Петкова връчи почетните значки за заслуги в развитието на образователната система:

 1. Славка Щерева – директор СУ „Любен Каравелов”
 2. Сашка Кръстева – директор СУ „Пейо Яворов”
 3. Славейка Иванова – директор Национална търговска гимназия
 4. Марияна Спасова – директор ПГ по архитектура, строителство и геодезия
 5. Маня Върбанова – директор ДГ „Майчина грижа”
 6. Марина Ангелова – директор ДГ „Велимира”
 7. Десислава Кръстева – учител СУ „Константин-Кирил Философ”
 8. Венета Дагова – учител ОУ „Райна Княгиня”
 9. Росица Любенова – учител ЕГ „Иван Вазов”
 10. Гергана Генчева – учител СУ „Любен Каравелов”
 11. Стефка Радева – учител ОУ „Кочо Честеменски”
 12. Дочка Попова – учител ДГ „Майчина грижа”
 13. Виолета Щерева – учител ЦПЛР-ОДК
 14. Цветана Димитрова – учител Математическа гимназия
 15. Нина Караиванова – учител ОУ „Екзарх Антим I”
 16. Теодора Симеонова – учител ДГ „Велимира”
 17. Евелина Раднева – учител СУ „Черноризец Храбър”
 18. Марина Петрова – учител ПГ по електротехника и електроника
 19. Елена Вързилова – учител ЕГ „Иван Вазов”
 20. Боряна Калайджиева – учител ДГ „Наталия”
 21. Емилия Николова учител ДГ „Родина”

Директорът на ПГ по архитектура, строителство и геодезия Мариана Спасова се обърна към градоначалника, за да обърне внимание на факта, че двама от заместниците му са кадри на гимназията, която тя ръководи. Преподавателят по български език от ПГ по електротехника и електроника Мария Петрова пък благодари на своите умни и интелигентни ученици и на техните родители, че са ги възпитали такива. Колегата й от ЕГ „Иван Вазов” Елена Вързилова се върна в годините назад и припомни, че професионалната й кариера започва именно в Хуманитарната гимназия, след което е минала през школата на Мариана Димитрова, за да бъде сега част от екипа на директора на ЕГ „Иван Вазов” Вихра Ерамян. Най-малкият зрител на церемонията бе тримесечният Христо. Той се оказа в залата, за да присъства на награждаването на своята баба. Боряна Калайджиева е учител в ДГ „Наталия”, а родителите на бебока решили непременно да го вземат със себе си, за да бъде част от емоционалния момент.

„Г-н Стоянов, благодаря, че ни предизвиквате да работим по нов начин и че качихте училищата в облака”, обърна се развълнувана към зам.-кмета по образование Стефан Стоянов Евелина Раднева. Тя е учител в СУ „Черноризец Храбър” и също бе удостоена със значка. Бурни овации предизвика молбата й към Стоянов за още един мандат на същия пост. Зам.-кметът се обърна към аудиторията с думите: „Имаме задача да бъдем по-смели, иновативни и да излезем от кутията. Всички можем повече”.

За трета поредна година с грамота и парична награда в размер на 300 лева бяха отличени млади учители и други педагогически специалисти:

 1. Анита Костадинова – ОУ „Стоян Михайловски”
 2. Георги Стоев – СУ „Любен Каравелов”
 3. Румен Монев – ЦПЛР-ОДК
 4. Вилина Янева – ДГ „Мир”
 5. Димитрина Трендафилова – ОУ „Райна Княгиня”
 6. Петя Илиева – ОУ „Екзарх Антим I”
 7. Инж. Васил Цветков – ПГ по електротехника и електроника
 8. Мирослава Чалъкова – СУ „Черноризец Храбър”
 9. Кристина Боева – ДГ „Майчина грижа”
 10. Адриана Топалова – ДГ „Буратино”
 11. Зорница Шопова – ЕГ „Пловдив”
 12. Атанаска Заешка – ОУ „Кочо Честеменски”
 13. Цветелина Генчева – ДГ „Велимира”
 14. Самуил Шивачев – Хуманитарна гимназия
 15. Даниела Колева – ДГ „Боряна”
 16. Михаил Тодоров – СУ „Хр.Г.Данов”
 17. Мариела Гиздова – ДГ „Кремена”
 18. Станислава Стоянова – ОУ „Яне Сандански”
 19. Делчо Власаков – СУ „Симон Боливар”
 20. Даниела Донева – ОУ „Пенчо Славейков”

„Вече съм сигурен в едно – с постоянство, вяра и любов към децата, всичко се постига. Благодаря на ръководството на училището, че ми даде свободата. Посвещавам наградата на всички таланти на СУ „Хр.Г.Данов”, защото без тях нямаше да бъда днес тук. Няма по важно за един учител от това да спечели сърцата на учениците си”, каза при получаване на грамотата си преподавателят по музика Михаил Тодоров.

Мирослава Чалъкова от СУ ”Черноризец Храбър” заяви, че „ако обичаш децата, всички трудности са лесно преодолими”, затова тя е решена да остане и да обича.

„Отнесете със себе си възрожденския дух, който витае в тази зала. Само високо образовано общество може да създава и демократична държава”, пожела преподавателят по история от Хуманитарната гимназия Самуил Шивачев.