Андриана от СУ „Пейо Яворов“ тръгнала още в 6.30 часа от Житница, тъй като следващият автобус щял да я забави за изпита

Седмокласници отправиха групова молитва за успех на днешния изпит по български език. 5850 кандидат-гимназисти от Пловдив и областта се явяват на НВО по предмета. Момичета от СУ „Пейо Яворов“ се събраха още в 8 часа в двора на училището, след което решиха да запалят свещ в съседния храм „Св. Иван Рилски“. Двигател на инициативата се оказа съученикът им Дилян, който вече извършил ритуала в църквата и в прозрачния плик със служебната бележка бе сложил икона за късмет и шоколад за енергия между първи и втори модул.

Първа за изпита дойде Андриана. Момичето е от Житница, затова хванало автобуса в 6.30 и пътувала заедно с десетокласничка от СУ „Пейо Яворов“, която също се явява днес на НВО. За гимназистите изпитът започна в 8 ч., а 9 бе началният час за изпита на седмокласниците.

„Опасявах се, че ако остана за следващия автобус в 7.45 часа, няма да успея да дойда навреме и реших да не рискувам“, каза Андриана. Тя вече е избрала и училището, и специалността, където иска да продължи обучението си – „Моден дизайн“ в „Ана Май“. „Сестра ми овладява същата професия, защото мама и татко отвориха шивашко ателие. И аз искам да се включа в семейния бизнес“, обяснява Андриана, която е облечена с худи и носи раница – фамилно производство.

Класната на 7 б Станка Аврейска дойде в двора на училището, за да пожелае лично успех на своите ученици. Като преподавател по английски тя им даде напътствия да четат внимателно условията на задачите и да се опитат да запомнят максимално много детайли, докато слушат текста за преразказ.

Децата пък се надяваха да им се падне да преразказват произведение на български автор, като някои стискаха палци даже да бъде на Братя Мормареви. Само да няма дълги природни описания, помоли се Велизара, чиято амбиция и да влезе в Художествената гимназия. Що се отнася до тезата, най-желаните произведения бяха „Опълченците на Шипка“ и „Немили-недраги“.

Докато чакат да им дойде редът за влизане в изпитните зали, децата преговаряха какво е ретардация и ретроспекция, припомниха, че разказът „Една българка“ е съставен от части, а  повестта „Немили-недраги“ – от отделни глави.

На изпита се яви и Хиям Абед от 7 в клас. Момичето е от Сирия, но семейството й се преместило да живее в Пловдив и вече четири година тя е ученичка в СУ “Пейо Яворов”.

В първата част учениците решават тест от 25 задачи, сред които 18 са с избираем отговор, шест – с кратък свободен и една – с разширен свободен отговор. През втората част в рамките на 90 минути седмокласниците пишат подробен преразказ с дидактическа задача върху неизучавана художествена творба.

5 КОМЕНТАРА

    • Да, и е една от най – умнита, възпитана и дисциплинирна ученичка. Поздравления за това, на което сте я възпитали! ❤️

Коментарите са затворени.