Аквариум с екзотични риби и пеперудариум ала джунгла в реконструирания Природонаучен музей

plnetrium1

Единственият у нас 3D планетариум, който се намира в Природонаучния музей, вече работи. Монтирани са куполът с диаметър 8 метра и софтуерът, доставени са и филмите, свързани с Космоса и Земята. Новата атракция с 50 седящи места е изключително подходяща, и в същото време атрактивна, за провеждане на часове по физика и астрономия. 360 хил. лева е стойността на планетариума с дигитална конфигурация последен крясък на технологиите.

Планетариумът дава възможност не само да се привличат туристи към Пловдив, а и да се провеждат открити учебни часове по различни науки. Посещението на 1 човек в 3D залата е 10 лева, а за ученици и по-големи групи – 3. В момента се подготвят дублажите на български. “Ако някое училища поиска филм за живота на мечките в Стара планина, за няколко дни можем да го подготвим”, обясни директорът на комплекса Огнян Тодоров. Преди броени дни музеят е обогатил колекцията си от водни видове след дарение на пловдивчанина Симеон Генчев на стойност 25 000 лева.

Освен планетариума, за посещение са готови аквариумът с екзотични риби и калмари, както и терариумът, където вече живеят нилски крокодил, кайман, игуана, 14 вида змии и над 30 вида паяци.

pla_dsc0421

Все още се изгражда куполът на помещението, където ще има десетки видове екзотични пеперуди, каза още директорът Огнян Тодоров. Пеперудариумът ще прилича на истинска джунгла, с живи растения и вода. Пеперудите ще се купуват по интернет като какавиди, тук ще се излюпват, растат и размножават. Насекомите ще бъдат само от екзотични видове, защото разпоредбите на българския Закон за опазване на биоразнообразието са много строги в това отношение. Посетителите ще имат пълен достъп до атракцията, която ще се пази с жива охрана и видеокамери.

Ремонтът на музея започна на 1 октомври 2013 година. За почти двете години се наложи да се направи едва ли не нова сграда на Природонаучния музей, тъй като подовете и таванът бяха изгнили. Тъй като за следващата бюджетна година се предвижда още една инвестиция от общината и за ремонт на фасадата, вложената сума ще стигне 2 млн. лева, заяви кметът Иван Тотев, който днес инспектира реконструкцията на комплекса.

 

2 КОМЕНТАРА

  1. Браво на г-н Симеон Генчев! Достойно за уважение! Дано има повече такива граждани!!!

  2. Поздрави за г-н Симеон Генчев! Дано има повече такива граждани, достойни за подражание!

Коментарите са затворени.