Ученици от Граф Игнатиево влизат в контролната кула, наблюдават как се навигира полет

11_1

История на авиацията, как се подготвя самолет за излитане и дейностите в контролната кула. Това ще изучават през настоящата учебна година, наред със задължителните дисципли, учениците от ОУ “Граф Игнатиево”. По идея на директора Даниела Петкова в школото ще бъде реализиран интердисциплинарен проект, в който ще се включат децата от 2 клас и учениците от групите по предприемачество и СИП “Орнитология”.

“Това е цялостна програма, която включва часове от СИП, ЗИП и задължителна подготовка. Проектът включва различни учебни предмети, тъй като има теми в учебния материал, които могат да бъдат съотнесени към иновативната разработка. Тя е свързана с ресурсите на населеното място. В Граф Игнатиево се намира авиобазата и много родители на наши деца работят там. Затова някои дейности ще бъдат в поделението”, обяснява Даниела Петкова. Проектът й бе одобрен от фондация “Америка за България”, затова през ноември тя заминава на двуседмично обучение в Ню Йорк.

След като се запознаят с историята на авиацията, учениците ще добият знания за всяка една от професиите, които подготвят самолета за излитане. Предвидено е децата да вземат пряко участие в подготовката на полетите, ще влязат в контролната кула и оттам ще наблюдават как се навигира полет. Авиаторите обещали да ги качат в самолет, за да разгледат пулта за управление.

“Може сред тях да има бъдещ пилот. Това е първоначална професионална ориентация. Предстои ми среща с командира на авиобазата, за да уточним детайлите, но ние имаме тяхната непрестанна подкрепа в годините.  Предстои родителска среща, за да потърсим съдействие и от родителите на децата, които ще бъдат участници”, обяснява още директорът.

Целта на проекта е развива наставничеството, тъй като участници в него са второкласници и ученици от горен курс. Не на последно място е и обучението в толерантност, тъй като в състава на участниците има и деца от етносите. По български език те ще пишат съчинения и стихове за самолети,  по домашен бит и техника ще правят макети на самолетчета, а по информационни технологии – проекти, свързани с проучване историята на авиацията. Всички тези дейности са насочени към развиване на социални и умения за работа в екип.  По-големите ще разрешават екологични проблеми, свързани с негативните влияния върху природата.