Магистър по богословие и музикален педагог води ежеседмичните занимания в ДГ „Пролет“ в село Царацово

Часове по религия са част от учебната програма на малчуганите от детска градина „Пролет“ в село Царацово. В ежеседмичните занимания участват децата от подготвителна група. Занятията се водят от магистъра по богословие и музикален педагог Цветелина Топчиева.

Групата е сформирана преди 2 години, но интересът расте и от 23 деца, които ги посещават часовете през миналата година, сега те вече са 31.

С приказки, игри, флаш карти и интерактивна дъска малчуганите се запознават с историята на християнството, светците и народните обичаи по време на големите църковни празници. Часовете по религия допринасят и за обогатяване на знанията им по останалите предмети като български език, математика, рисуване и конструиране, обясняват педагозите.

„Децата оцветяват сцена от Светото писание, правят картички за Коледа и Великден или пък подреждат форми със срички от името на даден светец, докато получат различни геометрични фигури като триъгълник, квадрат и правоъгълник“, дава пример Цветелина Топчиева. С тематични песни, стихове, танци и пресъздаване на църковните обичаи групата по религия се изявява по време на тържествата на детската градина.

Припомняме, че в пловдивската детска градина „Боряна“ пък има създадена Стая на добротата. На откриването преди пет години присъства и митрополит Николай. Децата от осемте детски градини на район „Западен“ се обучаваха в христински ценности.

В училище предметът се изучава като свободно избираем.