Президентът бе гост на ПУ и през октомври 2018 г.

Университетът отбелязва още 300 години от рождението на патрона си и 260 години от написването на „История славянобългарска“

Президентът бе гост на ПУ и през октомври 2018 г.

Три важни годишнини – 60 г. от създаването си, 300 г. от рождението на патрона си Паисий Хилендарски и 260 г. от написването на „История славянобългарская“, ще отбележи Пловдивският университет с тържествен концерт в Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

Концертът с партньорството на Драматичен театър – Пловдив ще се проведе на 24 май от 11:00 часа. Сред официалните гости, поканени на него, са Президентът на Република България Румен Радев, кметът на града Здравко Димитров, Пловдивският митрополит Николай, ректори и заместник-ректори на висши училища в страната.

Сценарият и режисурата на концерта са дело на доц. Леонард Капон, проф. д-р Александър Илиев и д-р Зоя Капон – преподаватели в специалността „Актьорство за драматичен театър“ на най-голямото висшето училище в Южна България. Водещи ще са възпитаници на тази специалност, които са вече артисти на основен трудов договор в различни театри на страната.

В програмата на концерта ще участват студенти от 4 специалности – „Актьорство за драматичен театър“, „Педагогика на обучението по музика“, „Джаз и поп изпълнителско изкуство“ и „Педагогика на обучението по изобразително изкуство“. Като изпълнители ще се включват и техните преподаватели – проф. д-р Александър Илиев – корифей на пантомимата и рекордьор на „Гинес“, проф. д-р Веселин Койчев – лидер на емблематичната за Пловдив джазова формация „Бели, зелени и червени”, д-р Майя Бошева – преподавател по джаз и поп пеене в бакалавърски и магистърски програми и др. Гостуват струнен квартет „Интро“, а студенти от АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ ще подарят изпълнение на „Тракийски танц“ по музика на Димитър Христов и хореография на Йосиф Балджийски.