Проявите са посветени на годината на Пушкин и на 140-годишнината от Руско-турската война

1

Поредица от конкурси, посветени на годината на Пушкин и на 140-годишнината от Руско-турската война, обявява Центърът за руски език и култура на Пловдивския университет.  Всички студенти русисти на университета, които имат траен интерес към Пушкиновото творчество, са поканени да участват в конкурса за най-добро есе: „Я вас любил: любовь ещë, быть может…“. Крайният му срок е 31 май, а награждаването на най-добрите работи ще се проведе в Деня на Пушкин – 6 юни.

Творческият конкурс за поезия, проза и художествен превод: „Я памятник себе воздвиг нерукотворный…“, е поредното събитие в чест на Пушкиновото творчество като неделима част от световното литературно наследство. Единственото ограничение на конкурса е възрастово – участниците трябва да бъдат между 18 и 35 години. Целите на конкурса са откриване на творчески индивидуалности, развитие на езиков и творчески усет към руския език и поощрение на всеки, осмелил се да се прояви като творец и да сподели създаденото. Най-добрите работи ще получат диплома и специални награди,  както и съдействието на Руския център към Пловдивския университет за участие в Международния творчески конкурс „Всемирный Пушкин“, организиран от фонд „Русский мир“.

Националният фотоконкурс „Русско-болгарская боевая слава через объектив времени“ ще се проведе от 1 април до 1 август 2017 г. Най-добрите фотоси ще получат специални награди и ще бъдат експонирани на заключителна изложба в сградата на Пловдивския университет. В завършек на събитието ще се превърне седмицата на Шипченската епопея – 21-26 август, когато през 1877 г. на Шипченския проход се водят жестоки боеве, но руските войници и българските опълченци  успяват да опазят върха.

 rumir.plovdiv@gmailcom.