Стари издания и предмети от рециклирана хартия в изложба за Седмица на Земята и книгата в гимназията

Първи том от „Речник на българския език“ от 1895 година с автограф на автора му Найден Геров вади от архивите си библиотеката на Хуманитарната гимназия по повод Световния ден на книгата 23 април. Речникът е сред трудовете с историческо значение и ще бъде представен в изложба във фоайето на училището. На нея ще бъде показано и цялото дванадесетгодишно течение на вестник „Ученически устрем“ (по-късно списание), излизал в периода 1931 – 1943 година.

Изложбата на стари издания съвпада със 150-годишнината от основаването на училищната библиотека от будни родолюбиви ученици от епархийското класното училище и учредяването на ученическото дружество „Напредък“. В класните стаи на училището са учили видни български общественици, представители на науката, историята и културата като Васил Левски, Иван Вазов, Пенчо Славейков, Любен Каравелов, Тодор Каблешков, Димчо Дебелянов, проф. Асен Златаров, Панайот Пипков, Борис Дякович.

Библиотеката на гимназията често е оприличавана с пещерата на Аладин, тъй като всеки един от съхранените над 8 800 тома е съкровище. Дългогодишният библиотекар Дона Иванова е изложила за седмица безценни екземпляри, за да бъдат видени от широката публика.

С поредица инициативи учениците от Хуманитарна гимназия отбелязват и Седмицата на Земята.  За старта на кампанията те поканиха представител на Регионалната инспекция по околната среда и водите, пред когото представиха дейностите си, а институцията връчи грамота на училището.

В училищното фоайе е разположена изложба, подготвена от клуб „Млад изследовател“ и гимназистите със засилен интерес към опазването на околната среда и биоразнобразието. Макети, вази с цветя, ръчно направени торбички и други произведения на изкуството, изработени от рециклирани материали, красят най-старото школо в Пловдив. Тя се допълва от ученически постери, картини и колажи, за които младежите са използвали различни художествени техники, като всеки един от тях носи идеята за ценността на Земята за нас, хората, и необходимостта да я опазваме. „Дръж погледа си, вперен в звездите, а краката – стъпили на Земята“, „Земята е наша отговорност“ са само част от посланията, отправени от учениците, които предлагат мерки за намаляване на замърсяването и справяне с екологичните проблеми на планетата.