Лауреатът Валерия Пейкова е избрала да продължи образованието си в Санкт Петербург, Марио Димитров – в Университета по архитектура, строителство и геодезия, но смята да работи в Русия

Четирима призьори от националния кръг на олимпиадата по руски език отличи днес директорът на Хуманитарната гимназия „Св.св.Кирил и Методий“ Емил Начев. При стриктно спазване на противоепидемичните мерки той връчи на отличниците грамоти и награди за перфектното им представяне на състезанието.

„Благодаря ви за положения труд. В условията на обучение от разстояние в електронна среда да постигнете подобен резултат, е невероятен успех“, обърна се Начев към отличниците Марио Димитров, Валерия Пейкова, Ана Атанасова и Никол Хачапуридзе. Тестът включвал компонентите слушане с разбиране, четене с разбиране, където имало доста уловки, езикови задачи за проверка на лексиката и граматиката, както и съставяне на текст до 200 думи.

Зрелостничката Валерия е лауреат, така че получава оценка 6.00. Тя й дава право да влезе без конкурсен изпит в избрана от нея специалност с руски език в Софийския, Пловдивския или Великотърновския университет. Амбициозното момиче обаче е решило да продължи образованието си в Санкт Петербург. Квотата за България, която руското правителство отпуска през настоящата година, е 225 места и Валерия се надява да бъде сред одобрените. Това означава обучение без такса.

„Надявам се отличният резултат от олимпиадата да ми донесе бонус точки. Очаквам висок успех от дипломата и държавните зрелостни изпити“, уверена е Валерия, която се готви да учи „Международно право“. Крайният срок за подаване на документите за кандидатстване е бил 28 март.

Марио също е лауреат от олимпиадата, но няма да се възползва от оценката, за да учи филологическа специалност, тъй като се е насочил към Университета по архитектура, строителство и геодезия. Все още се колебае в избора на специалност, но е уверен, че един ден ще работи в Русия.

Ана ще кандидатства „Славянска филология“ в Пловдивския университет. Очаква отлична оценка от матурата по руски, която да й послужи за вход. Ще се възползва и от резултата на олимпиадата.

Никол е 11-класничка, така че догодина ще мисли къде да продължи образованието си.

И четиримата призьори са се регистрирали за участие в Международната олимпиада по руски език, която тази година ще се проведе онлайн. Амбицирани са да се явят и за Пушкин сертификат, но датите на изпитите също били променени заради пандемията.

На въпрос как се справят с език, който не е особено привлекателен за техните връстници, учениците от Хуманитарната гимназия припомнят, че руският е вторият най-разпространен в света след английския. Марио казва, че интернет пространството гъмжи от информация на руски, от учебни материали и клипове, които са му изключително полезни в училище. Ана пък често използвала руски сайтове, за да подготви поставено задание или презентация. Без риск да дублират информацията й, тъй като малцина от връстниците й боравят свободно с езика.

Преподавателите по руски език Любка Марчева и д-р Илия Солтиров поясняват, че на този етап няма одобрени от МОН учебници за профилирана подготовка по руски език за 11 и 12 клас, затова се налага те сами да подготвят. От ПУ предоставяли достъп по ресурси през фонд „Руский мир“. Училището партнира на университета в организацията на състезанието “Я знаток русского языка”.