Одобриха държавния план-прием за училищата в областта  – 151 са професионалните паралелки, профилираните – 84

Профилирана паралелка по природни науки – с биология и химия и интензивно изучаване на английски, разкрива от новата учебна година Хуманитарната гимназия “Св. св. Кирил и Методий”. Тя заменя досегашната паралелка с френски език. Мотивите са, че зрелостници от училището често кандидатстват медицина, а засиленото изучаване на биология и химия би им осигурило добра подготовка. Освен това учителите по двата предмета били базови към Пловдивския университет. Френският се запазва като възможност за втори чужд език. Хуманитарната гимназия ще приеме седмокласници в общо 7 паралелки – 3 с английски, 2 с немски, 1 с руски и в новата по природни науки.

Министeрството на образованието одобри държавния план-прием за училищата от Пловдивска област за учебната 2021/2022 година. Предложението на Регионалното управление на образованието бе за общо 235 паралелки.

За четвърта поредна година Пловдив залага повече професионални паралелки, отколкото профилирани – 64.26 срещу 35.74 на сто. 145 са професионалните паралелки с 5-годишно обучение, а 6 – с 3-годишно, като от тях 97 са STEM. 84 са профилираните паралелки, които ще приемат тази година седмокласници, 36 от тях са в STEM направлението. Справката към момента показва, че завършващите са 5981 ученици (миналата година са били 5748).

Дуалните паралелки са 24 при реализирани предходната година 20.5.

В план-приема са заложени 24 са новите за съответното училище професии, като от тях 2 защитени и 7 с очакван недостиг на пазара на труда.

Допълнителен прием е заложен за ОбУ “Св.св.Кирил и Методий” в Калековец. Паралелката е една и е по специалност “Монтьор на металообработващи машини” с немски език. Другата паралелка е в Професионалната гимназия по туризъм – “Производство на кулинарни изделия и напитки” с английски.

Математическата гимназия ще приеме две паралелки след 5 клас или общо 52 ученици.