Представителен блок ще сложи гирлянд пред барелефа на славянските първоучители в Стария град

Хуманитарната гимназия дава начало на честванията на Кирил и Методий в града под тепетата. По традиция това ще се случи на 10 май с кратка програма, която ще започне в 10.30 часа пред паметника на славянските първоучители. Заради противоепидемичните изисквания няма да присъстват всички гимназисти, а само представителен блок от около 40 ученици, каза директорът Емил Начев. За да няма смесване на паралелки, изборът паднал на два девети класа. След рецитала те ще отнесат гирлянд пред барелефа на светите братя в Стария град.

Тази година Пловдив отбелязва 170 години от първото честване. На 11 май Общински институт „Старинен Пловдив“ и учениците от СУ „Св. св. Кирил и Методий“ отбелязват годишнината, но не с общи инициативи заради пандемията.

Тържествата ще започнат с кратка танцова фолклорна програма край фонтана пред общината в 10 часа. Оттам в 10.30 ч ще тръгне традиционното шествие на СУ „Св. св. Кирил и Методий“ по Главната улица, водено от мажоретния състав на учебното заведение. След полагането на венци и цветя на паметната плоча на ул. „Съборна“, в 11,30 ч. ще започне празничен концерт-спектакъл на Римския стадион. В него ще се изявят ученици от паралелките по хореография.

Припомняме, че миналата година заради ограниченията в условията на извънредна ситуация те бяха отменени и се случиха само онлайн. Сега ще има присъствени тържества на 11 май, но няма да се провежда манифестация на всички училища на 24 май.