Оградата на Националната художествена гимназия „Цанко Лавренов“ се превърна в експозиционно пространство за изложбата плакат „Буквите на България – Азбука на Европа”. Тя ще бъде открита официално утре от 13:30 часа. Плакатите са експонирани от страната на улицата, за да бъдат видeни от пловдивчани и гости на града.

Експозицията е резултат от Международното триенале на сценичния плакат, в което участват изявени художници от различни страни и континенти. Състои се от 30 плаката – колкото са буквите на българската азбука. Всеки художник е автор на един плакат – буква, определена чрез жребий. Творбите са цветни, с формат 100х70 см. и са с еднакво типографско оформление. Колекцията e отпечатана на български, френски, английски и испански езици и е в ограничен тираж.

Буквата “Ь” e създадена от Петър Чучулигов – преподавател по „Рекламна графика” в Художествената гимназия в Пловдив. Той печели привилегията да представи своя плакат в изложбата след конкурс между млади български художници и студенти, в който участват повече от 60 проекта на автори до 35-годишна възраст.

Международната плакатна акция & изложба „Буквите на България – Азбука на Европа” обединява усилията на 30 художници от 20 страни. Идеята е да се създаде колекция от постери, посветени на България и нейната култура през темата за уникалността и универсалността на българската азбука – една от трите писмености на Европа. Акцията е опит за активиране на широк кръг изявени артисти от цял свят за създаване на цялостен съвременен художествен  продукт, популяризиращ българската култура, използвайки една от нейните емблеми – буквите.