Десет момчета и момичета от СУ „Любен Каравелов” вече са част от комитет „Родолюбие”, който гостува днес в голямото междучасие за отбелязването на националния празник

„Хубава си, моя горо” в изпълнение на ученически гайдарски състав огласи днес околностите на СУ „Любен Каравелов”. Талантливите музиканти от ансамбъл „Тракийска младост” накараха минувачите край школската ограда буквално да останат на място, развълнувани от познатата мелодия. Майка с бебешка количка не скри сълзите си, докато облечените в народни носии деца свириха песента, която училището е приело за свой химн.

Емоционалното изпълнение постави началото на честването на националния празник. 3 март бе отбелязан в голямото междучасие, когато учениците се събраха в двора, а редом до тях застанаха членовете на комитет „Родолюбие”.

Тази година няма да правим възстановки, оставихме организацията в ръцете на децата. Десет от тях вече се присъединиха към нашето обединение и дойдохме да ги подкрепим, обясниха членовете на Комитета. Вдъхновени от срещите, учениците изявили желание да се включат в инициативите и да участват в открити уроци и възстановки на знакови моменти от българската история. Сред тях са двете сестри Магдалена и Амелия Николови, чиито родители са дългогодишни членове на „Родолюбие”. 9-класничката Габриела също споделя идеите и даже е участвала в масови прояви по повод Априлското въстание.

„Изключително се радвам от този факт, защото младите хора имат нужда да бъдат отдадени на кауза. Нашите ученици са вдъхновени от фолклора, той ги зарежда и им дава възможност да изявят себе си, да участват в благотворителни събития, затова при нас междуличностни конфликти и агресия няма”, коментира директорът Славка Щерева.

След като първокласничката Амелия призова „да помним имената на героите ни славни”, талантливата певица Мелек Ерен отбеляза, че 3 март не е просто дата, а кауза, символ на българския дух. Магдалена не без гордост отбеляза, че никога българско знаме не е пленявано в битка.

„Вие сте нашата гордост и героите на утрешния ден”, похвалиха децата старшите членове на Комитета и пукнаха пушките.

Както всяка година комитет „Родолюбие“ организира „Поход на свободата“. Гражданите, които желаят  да се включат, трябва да бъдат на 3 март в 10.30 часа в подножието на Бунарджика, за да се качат пеша и до паметника на руските освободители.